Сънищата предсказват болестите ни


Сънищата предсказват болестите ни
Снимка: Thinkstock/Guliver

Човешкото подсъзнание започва да анализира активно информацията по време на сън, в частност и сигналите на вътрешните органи. Диагностиката на различните заболявания в зависимост от съдържанието на сънищата за първи път научно е обосновал, доктора на медицинските науки Василий Касаткин, който в продължение на 30 години изучавал сънищата на болните и здравите хора.

Сънищата на здравите хора обикновено са леки и ненатрапчиви, но нощните кошмари са един от първите признаци за развиващата се болест. По сюжета на сънищата може да се определи не само фактът на заболяването, но и да се установи неговата локализация.

Той отделил основните сюжетни фабули на съня при различните заболявания.

Мозъкът непрекъснато сканира състоянието на вътрешните органи, но ако болестта се намира в съвсем начално състояние, сигналите са толкова слаби, че стигат до съзнанието, когато организмът е напълно разтоварен. Така се оформят тревожните сънища.

Според Касаткин по образа на сънищата може да се предположат едни или други проблеми със здравето.

Анализът на 27 300 сънища при 1410 пациенти помогнал да се направи извода, че мозъкът на спящия човек го предупреждава за наближаваща болест, чиито първи симптоми може да се появят след седмици, месеци или дори години.

Според Касаткин, хроничния гастрит може да бъде предвиден, анализирайки сънищата около месец преди появата на симптомите.

Проблемите с дихателните органи (туберкулоза, астма, бронхит)- 2 месеца, хипертонията – 2-3 месеца, хроничният алкохолизъм – 4-6 месеца, неврозата от седмица до месец.

Какви сънища се явяват при различните болести?

Хората, страдащи от проблеми със сърцето често се оплакват ,че сънуват страшни сънища, в които ги преследват или падат в пропаст. Практически, почти винаги на човек му се присънва, че е на границата на смъртта. Може да се случи в съня да се види погребение – своето или на друг човек.

При високо кръвно налягане се присънват излитащи самолети, природни бедствия (земетресения, урагани, наводнения), срутване на къща, падане в голяма дупка. Сънищата на хипертониците са наситени с неприятни звуци, от които си запушват ушите.

Чувство на слабост, пък изпитват хипотониците. В съня им на тях често им е тежко да вдигнат нещо, да преплуват река или да изкачат планина.

Когато има бронхиална астма на човек му се присънва, че то душат, че нещо тежко му скача на гърдите, затрупва го пръст, потъва, затрупва го лавина или е на такова място, на което не може да се диша нормално (в трюма на кораб или на друга планета, където няма кислород).

Заболяванията на стомашно-чревния тракт се характеризират със сънища, свързани с развалено сурово месо, риба, отровни плодове и зеленчуци, консумирането на неядливи неща, причудливи и неприятни на вкус блюда, падане на зъби.

При болести на черния дроб често се присънват побоища, раняване с нож, кръв, усеща се вкуса на кръвта или горчив вкус в устата.

При простуда човек може да сънува, че изгаря в огън, поти се в сауна, къпе се в ледена вода, носи тясно, неудобно облекло, пие много течности, но не може да утоли жаждата си.

При депресия се присънва непроходима тъмна гора, висока стена, задънена улица.

При главоболие човек често сънува, че главата му е ранена или носи неудобни аксесоари за глава.

Източник: sroditeli.com

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама