Тайната за отказване на цигарите


Тайната за отказване на цигарите

Единствената и най-важна причина за отказването на цигарите е, че го правите за вашето добро. Най-важният ключ за отказване на цигарите за вашето добро е, че вие напълно искате да спрете да пушите. Има разлика между разбирането за „трябва“ или „необходимо ли е“ или „искам“ да спра да пуша.

Навикът да пушиш е като навика да шофираш. Веднъж като се научиш, ти е трудно да забравиш как става. Дали когато за първи път се научихте да шофирате сте мислили съзнателно за това? Но какво правите сега, когато шофирате? Карате си по пътя, a в същото време ядете обяда си, говорите по телефона и играете със стереото. Карате автоматично. Хайде опитайте се да се отучите да карате кола. Ето така е и с цигарите. Вие знаете как да живеете и да пушите. Но не знаете как да живеете без да пушите. Необходимо е да се отучите от тази способност и придобиете нова, да се научите да живеете без да пушите.

Цигарите са навик, който се превръща в част от същността на всеки човек. Човек, който пуши, има умствената нагласа да живее и да пуши, ето защо дъвките и медикаментите не помагат. Това е и причината спирането на цигарите да е нещо повече от просто решение, че от понеделник няма да пушим. Затова и повечето методи и средства, които опитваме да използваме, като дъвки, медикаменти, електронни цигари и др. не работят. Тези средства работят с проблема на физическо ниво, но не и на ментално.

Нашето съзнание се състои от две части, съзнание и подсъзнание. Нашите навици, нещата, които правим автоматично без въобще да се замисляме, са в нашето подсъзнание. Кажете ми как тогава средство, което действа на физическо ниво, ще ви помогне да се отървете от навик, който е на подсъзнателно ниво. Няма как да стане. Успеваемостта е толкова малка с тези методи, затова и пушачите са почти обезверени. Повечето живеят с мисълта “Ще се отказвам, когато се наложи”. Но не се отказват дори и тогава.

Мнозинството разчитат на волята си. Нека да поговорим за волята тогава. Всеки човек може да откаже цигарите стига да реши, нали? Защо тогава от тези 42% от населението, което пуши и средно 80% от пушачите, които уж искат да откажат цигарите, почти никой не ги отказва. Заради почти същата причина. Съвременната наука за съзнанието на човека казва, че за да получим директен достъп до подсъзнанието си, ние трябва или да го направим под силно емоционално въздействие или със силен съзнателен мотив, или с помощ от специалист. Когато говорим за помощ, визирам съвременни методи и техники на интегративната психология като НЛП и хипнотерапията, като техниката с доказана най-висока успеваемост за отказване на цигарите (средно 90%). Тези методи действат директно на подсъзнанието и могат да помогнат да бъдат извършени необходимите промени лесно и ефективно.

Желанието да се откажете идва, когато вие имате всичко. Вие здравословно не се чувствате добре от пушенето и искате да го разкарате от живота си за ваше добро. Вие го правите заради вашето вътрешно убеждение, а не защото някой друг иска да ги откажете.

Ако вие сте решили или се замисляте да се превърнете в непушач, то ви предлагам да седнете насаме със себе си и да обсъдите трезво този въпрос. Защо наистина бихте искали да откажете цигарите? В момента, който вземете решение да го направите, вие вече сте извървели половината път. Ето и някой въпроси, които можете да обсъдите със себе си:

1. Така или иначе, някой ден ще спра да пуша. Защо да не е по-скоро?

2. Какво ще спечеля, като спра цигарите?

3. Какво харесвам в цигарите? Какво мрязя в цигарите?

4. Колко харча за цигари и какво ще направя с повечето пари, време и енергия която имам

5. Ако не съм пушач, как ще изглеждам, ще се чувствам, ще живея.

Съвети не мога да ви дам. Вие знаете защо искате да станете непушач. Тези въпроси ще ви помогнат да осмислите идеята да се освободите от пушенето веднъж завинаги. Знайте, към цигарите няма физическа зависимост, те са навик на подсъзнателно ниво. Който ви убеждава, че има зависимост, иска да ви направи вечен роб на този навик. Само се замислете, кой има най-голям интерес от това.

Другият начин да ви помогна да се откажете от цигарите е да напишете всички негативни влияния върху вас от това, че пушите. Направете най-дългия списък, който някога сте правили. След това направете списък на всички ползи от отказването на цигарите и превръщането ви в непушач. Също така, включете най-важните неща от живота си, като опишете негативите от пушенето върху тях и ползите за същите неща след като откажете цигарите.

Трябва да сте наясно със себе си, че животът ви ще бъде по-добър като непушач. Изследванията са доказали, че хората отказват цигарите за тяхно добро. Те се радват на по-малко стрес и по-голяма удовлетвореност от живота като непушачи.

Желая ви успех. Както казва Ралф Уолдо Емерсон, “Никога не ти се дава някакво желание без възможността да го изпълниш, но понякога трябва да се потрудиш за него”.

***

Виктория Лазарова е сертифициран бизнес и личен коуч за успех и развитие. Тя е единствения сертифициран коуч в България от самия Боб Проктър. Член на Американската асоциация по интегративна психология, сертифициран НЛП Практик и Специалист по програмата Откажи Цигарите за 60 минути. Основател на “Асоциацията на щастливите и силни жени” в България, автор на две книги, издадени в САЩ и Канада, “7те ключа към свободата – основен наръчник за развитие на съзнанието” и “10 силни жени, 10 стратегически съвета за успешен бизнес”.

Научете как да спрете цигарите за 60 минути на spricigariteza60min.com

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама