Тези хора трябва да внимават с преяждането по Великден


Тези хора трябва да внимават с преяждането по Великден
Снимка: iStock/Guliver

Хората със сърдечни заболявания не трябва да прекаляват с храната по Великден. Това препоръча чрез Радио "Фокус" – Велико Търново д-р Йорданка Томова, директор на Специализираната болница за активно лечение по кардиология във Велико Търново.

Тя посъветва хората с проблеми със сърцето да избягват животинските мазнини – да се хранят предимно с меса с по-малко мазнини – пилешко, телешко и риба. Препоръчително е да се намали и консумацията на сол.

"Важно е сърдечноболните да ядат по-малко солени храни, да не досоляват ястията, които консумират като супи и салати, а освен това да избягват и скритите соли, особено в колбасите и туршиите, където солта се добавя като консервант", посочи д-р Томова. Тя препоръча да се наблегне на консумацията на пресни плодове и зеленчуци, които вече се продават по пазарите. Кардиологът подчерта, че от изключително значение е болните да се движат повече и да следят стойностите на кръвното си налягане.

"При най-малкото отклонение – задух или болки в гърдите, те задължително трябва да потърсят своя личен лекар или кардиолога, който ги наблюдава", подчерта д-р Томова. Тя съобщи, че по време на Великденските празници в Специализираната болница за активно лечение по кардиология ще има дежурни екипи, които ще обслужват пациентите. При нужда ще се извършват и инвазивни процедури.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама