Тези плодове и зеленчуци ни пазят от ултравиолетовите лъчи


Тези плодове и зеленчуци ни пазят от ултравиолетовите лъчи
Снимка: iStock

Д-р Татяна Залетова, диетолог заяви в интервю за радио Спутник, че някои плодове и зеленчуци предпазват от ултравиолетовите лъчи.

Според нея пигментът ликопен, който се съдържа в плодовете, зеленчуците и горските плодове, помага на организма да се бори с оксидативния стрес, включително с този, причинен от негативното въздействие на ултравиолетовата светлина.

Ликопенът се съдържа в по-големи количества в доматите, динята, червените чушки, шипките, гуавата и червените грейпфрути. Според нея, за да се повиши защитата срещу вредното въздействие на слънчевите лъчи, човек трябва да консумира 100-250 грама богати на ликопен плодове или зеленчуци дневно.

Лекарят заяви, че доматеното пюре може значително да подобри защитата на организма срещу вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Източник: бГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама