Тлъстинките ни предпазват от инфекции


Тлъстинките ни предпазват от инфекции
Снимка: Thinkstock/Guliver

Повечето хора не се радват на тлъстините си, но е време да ги погледнем в нова светлина. Мастните клетки са първата ни защита от патогени, съобщи Ню сайънтист.

"Тлъстините имат допълнителна роля, за каквато не подозирахме" - каза Джей Колс от университета на Питсбърг.

Освен физическите бариери като кожата, главната ни защита срещу бактериите и вирусите е имунната система. Това е сложна мрежа от клетки с различни участници, като антителата, които разпознават нашествениците и ги унищожават. За натрупването на антитела обаче понякога са необходими дни. Сега се оказа, че мастните клетки също имат защитна роля, като реагират много по-бързо от други фактори на имунната система.

Екипът, ръководен от Ричард Гало от университета на Калифорния, инжектира подкожно мишки с бактерията Златист стафилокок. Само за часове подкожните им мастни клетки започнали да освобождават химикала кателицидин. Той разрушава мембраните на бактериалните клетки.

Паралелният експеримент с мишки, модифицирани почти да нямат мастни клетки, показа, че те развиват много по-тежки инфекции. Лабораторно отгледаните човешки мастни клетки също отделят кателицидин, така че вероятно процесът е такъв и при хората.

"Малко тлъстини са полезни, но не и много" - напомнят учените.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама