Топ 5 храни, които са богати на Витамин С


Топ 5 храни, които са богати на Витамин С
Снимка: iStock/Guliver

Витамин С (известен още като аскорбинова киселина) е водоразтворим витамин и мощен антиоксидант. Има го в изобилие в плодове и зеленчуци.

Той помага на тялото да образува и поддържа съединителна тъкан, включително колаген, намиращ се в роговицата на окото. Също така насърчава здравината на костите, кожата и кръвоносните съдове, включително деликатните капиляри в ретината.

Проучванията показват, че дългосрочната консумация на витамин С също може да намали риска от образуване на катаракта и загуба на зрение от дегенерация на макулата.

Ето и кои са топ 5 храни богати на този ВИТАМИН:

Червени чушки 

Освен витамин С, те съдържат витамин А и бета каротин, които подкрепят цялостното ви зрение и здравето на очите. След термична обработка червените чушки могат да загубят над 20% на витаминозното си съдържание.

Ягоди

Пресни и сочни, те са страхотна храна за очите ви, защото могат да ви предпазят да получите катаракта.

Броколи 

Букет пълен с витамини и сулфорафан. Редовната му консумация може да намали риска от слепота, увреждане на очните клетки.

Сулфорафанът е природно фитохимично вещество, което може да се открие в някои кръстоцветни зеленчуци, най-вече в броколите и брюкселското зеле. То защитава изключително добре човешкото здраве, като го предпазва тялото от онкологични заболявания, неутрализира свободните радикали, действа благоприятно върху здравето на сърцето

Зелени чушки 

Витамин С съдържащи се в тях може да подпомагат здравето на сърцето и на очите. Освен това са богати на лутеин - едно от ключовите хранителни вещества за здравето на очите.

Портокали

Портокаловият сок насърчава здравето на кръвоносните съдове на очите, и може да намали риск от катаракта.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама