Топдиетолог разби легендата за разделното хранене и отслабването


Топдиетолог разби легендата за разделното хранене и отслабването

Редовно, в умерени количества и качествено! Това е златното правило за нормалното хранене, при което се поддържат нормални за фигурата килограми. Тази стара истина преоткри за пловдивчани Ипократис Пападимитракос, при представянето на книгата си "ИПОлогия на храненето. За диетите, за душата и борбата с килограмите".

Известният кинезитерапевт, психолог и практикуващ диетолог с над 10-годишен опит, изрично подчерта, че няма универсална рецепта за отслабване. "В ежедневието хората са индивидуалисти, обиждат се ако са в стадото, но когато става въпрос за диети, прилагат популярните масови такива, предпочитат да са в стадото. Защото не искат да поемат отговорност за начина си на хранене, искат да обвинят някой друг, в случая създателя на диетата, че не са отслабнали. Различното в моята книга, е че аз прехвърлям отговорността върху хората".

В изданието той разбива една от градските легенди: чрез разделно хранене са слабее. Наистина човек сваля килограми, но не заради това, че яде разделно, а заради намаленото количество храна, което приема при тази рецепта, твърди диетологът.

Ипократис е категоричен, че за да имаме нормално тегло трябва да следваме златното правило: редовно, умерено и качествено. Редовно означава хапване на 3-4 часа, защото толкова трае храносмилането в организма, както и цикълът на кръвната захар с пик и спад. Яж по често, по малко, казват нашите баби, припомня диетологът. Според него не трябва да робуваме на легендата, че последното ядене е добре да е преди 18 часа. Правилното е да се храним 3-4 часа преди сън.


"Хората мислят, че когато не им върви в живота, повечето килограми са проблемът. Това не е вярно. Чрез книгата искам да мотивирам хората да се чувстват добре в своята кожа, независимо, че имат 5 кг отгоре. Ако те не пречат на качеството на живот на човека и околните, не е задължително да бъдат свалени. Предпочитам да виждам пълни, но усмихнати хора, отколкото кисели физиономии на слаби индивиди. Важно е да се премахне емоцията от храненето, човек да е спокоен. Нещата започват да се случват в момента, когато престане да ми пука, че нарушавам диетата. Напрежението около храненето не от полза", допълва още правила Ипократис.

Той предупреждава, че децата пълнеят от любовта на родителите. "Ако ме обичаш ще ядеш", с този израз набутваме в устата на подрастващите поредната хапка. Родителите използват храната като средство да изразят любовта си и като средство да манипулират – "ако слушаш ще ти взема детско меню". По-удобно е да купиш от ресторантите за бързо хранене нещо нездравословно, отколкото да сготвиш. По-удобно е детето да играе пред компютъра, отколкото да го изведеш навън. Заради удобството на родителя, децата пълнеят, предупреждава още Ипократис Пападимитракос.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама
Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама