Трябва да знаете тези неща за майонезата


Трябва да знаете тези неща за майонезата
Снимка: iStock

Майонезата, популярна сред много хора, има доста скандална репутация. Повечето диетолози смятат, че тя е "кулинарно зло" заради високото си калорично съдържание. В интервю за в. "Известия" диетологът Анна Мелехина обяснява как да намалим вредата от любимия сос.

"Съставът на майонезата е достатъчно безвреден - той включва яйца, растително масло, горчица, оцет, захар и сол", казва Мелехина. "Сосът няма да навреди на организма, ако се използва в малки количества", категорична е тя.

Майонезата не е толкова калорична, колкото други салатни дресинги – например растителното масло. 100 грама майонеза съдържа средно 600 калории, а същото количество олио - 900 калории. Съдържанието на мазнини в традиционните видове майонеза е 67%, а съдържанието на мазнини в растителното масло е 99%.

"Възприемаме салатите като предястие, последвано от основно ястие. Въпреки това, руската салата като състав и калории вече е основно ястие. За по-добър вкус би било добре в нея да добавите повече зеленчуци и да пропуснете колбасите", съветва диетологът.

"Ако желаете да намалите калоричността на майонезата, можете да я смесите с кисело мляко в съотношение 50/50 или с обезмаслена заквасена сметана (10-15%). Ако ви харесва вкусът на майонезата, можете да я комбинирате с лимонов сок, кетчуп и други сосове, което ще създаде по-ярък букет от вкусове и, което е най-важно, ще намали, дори и малко, калорийната ѝ стойност" - препоръчва Мелехина.

Майонезата е противопоказана за хора, които са алергични към съставящите я продукти. Освен това сосът трябва да се избягва при някои стомашно-чревни заболявания. "Не трябва да се пренебрегва дискомфортът, който може да се появи след ястие, залято с майонеза", казва диетологът.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама