Учени: Ето защо НЕ трябва да целувате детето си по устата


Учени: Ето защо НЕ трябва да целувате детето си по устата
Снимка: iStock

Може да е почти невъзможно да устоите да обсипете децата си с любов, но целуването им по устните не е най-здравословният начин да покажете колко много означават за вас. Освен че засяга тяхното разбиране за личните граници, това може да представлява някои рискове за здравето.

1. Може да засегне венците им

Целуването на децата ви по устните, преди млечните им зъби да са се развили, може да бъде особено вредно. Прехвърлянето на слюнка причинява разпространение на бактерии, което може да засегне меките тъкани и венците на вашето дете. Децата могат да развият заболявания на венците поради лоша орална хигиена, а целуването на детето по устата може да бъде допълнителен рисков фактор.

2. Може да им причини кариес

Целуването на децата по устните може да увеличи шансовете им да развият това състояние. Млечните зъби не са толкова здрави, колкото зъбите на възрастните, което ги прави по-уязвими към бактерии. Тъй като емайлът на млечните зъби е сравнително тънък, той е по-податлив на кариес и гниене.

3. Може да предизвика алергии

Освен че причинява проблеми със зъбите, целуването на вашето дете по устните може да причини алергични реакции. Това може да бъде особено вредно за новородени бебета. Когато целувате някого, вие несъзнателно пренасяте частици храна или козметични продукти върху кожата му. Вашето новородено може да е алергично към определени храни или изкуствени съставки в продуктите за грижа за кожата.

4. Може да отслаби имунната им система

Целуването на някого по устните може да предаде респираторни вируси. Въпреки че тези вируси може да изглеждат като обикновена настинка, те могат да бъдат опасни за бебетата, тъй като имунната им система все още не е напълно развита. Белите дробове на бебетата са малки и всяка инфекция може да причини проблеми с дишането.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама