Удължават извънредната епидемична обстановка


Удължават извънредната епидемична обстановка
Снимка: iStock/Guliver

Удължаването на извънредната епидемична обстановка с 15 дни, до 30 юни, ще се случи при спазване на изискванията, предвидени от главния държавен здравен инспектор.

Мерките включват социална дистанция, хигиена на ръцете, носене на маски. Властта препоръчва на българите да носят маски и да спазват дистанция, когато са на закрито. Маските остават задължителни и в градския транспорт.

Ще следим внимателно процесите и ако се налага, ще предприемем и обратните мерки, заяви на брифинг в Министерския съвет здравният министър Кирил Ананиев.

7 ЗНАКА, ЧЕ СТЕ ПРЕКАРАЛИ КОРОНАВИРУС БЕЗ ДА ЗНАЕТЕ

Отварянето на границите за трети страни ще стане най-рано от 1 юли.

Няма нови мерки с малки изключения. Властта разхлаби мерките за масовите мероприятия, като на закрито те ще могат да се пълнят не на 30%, а вече 50%, тоест през един човек на седалка, стана ясно още от думите на Ананиев.

Ще продължим да следим и какво се случва в Сливен и огнището там, при необходимост ще предприемем мерки. Ще продължим с тестовете в социалните домове и тези за възрастни хора, увери здравният министър.

Ще наблюдаваме и процесите в болниците със заболели от коронавирус. Виждате, нараства броят на заразените медици – нови 5 случая с двама лекари и три сестри, така те общо вече са 302-ма, коментира Ананиев.

Извънредната епидемичната обстановка няма да утежни нормалния живот на българина, но ако се налага, ще се предприемат и рестриктивни мерки, стана ясно от думите на здравния министър.

Според Ананиев мярката, която ограничава посещението в магазините на хора до 60 години, трябва да отпадне. Министърът е на мнение, че обществото вече е достатъчно дисциплинирано.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама