Умерен джогинг за дълголетие


Умерен джогинг за дълголетие
Снимка: Thinkstock/Guliver

Умереният джогинг е най-добър начин за постигане на дълголетие, твърдят датски учени.

Изследването е направено сред 5048 души в добро здравословно състояние, които са били следени от учените в продължение на 12 години.

От тях 1098 са били тичащите за здраве, а 414 - водещите заседнал начин на живот. След анализ на начина на спортуване, учените са констатирали, че сред онези, които тичат слабо, действително има малка смъртност. Докато и при водещите заседнал живот и при активно практикуващите джогинг смъртността била изравнена. Затова учените препоръчват тичане с умерено темпо и то между един и два и половина часа седмично, разделени поне на три пъти. Това те считат за успешна рецепта за дълголетие.

Те предупреждават, че тичането дори с умерено темпо се равнява на интензивни упражнения и натоварване и колкото по-голямо е натоварването толкова по-вреден е този спорт за практикуващия го.

"Ако целта ви е да намалите риска от преждевременна смърт и да удължите продължителността на живота си, трябва тичате за здраве два - три пъти седмично, със слабо до умерено темпо. Всяко по-голямо натоварване би било вредно", съветват учените, осъществили изследването.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама