Уникалните свойства на хряна


Уникалните свойства на хряна
Снимка: iStock

Хрянът е многогодишно студоустойчиво тревисто растение, което достига височина до 1,5 м. Има едри листа (дълги 10–30 см) и бели цветове, от които впоследствие се раждат малки кръгли плодове. Цъфти от май до август и се бере в края на октомври, когато листата му започнат да пожълтяват.

Той произхожда от Югоизточна Европа и Западна Азия. Египтяните са го използвали преди 1500 г., бил е познат и на древните гърци и римляни, които го ползвали против болки в гръбнака, а също и като афродизиак.

Наричат хряна градински пеницилин, защото се използва за лечение на много заболявания. В него има големи количества калий и калций, а високото му съдържание на витамин С е съизмеримо с това на лимона. Сред богатството от съставки влиза и йод.

Едно от нещата, за които можете да го използвате, е да отстраните излишната сол от организма си.

Хрянът е уникално растение. Листата му ще ви позволят да извлечете излишната сол от организма си чрез порите на кожата. За целта са ви нужни само листа от растението.

Преди лягане вземете няколко листа от хрян, наредете ги по врата и гръбнака или коляното и ги завийте с кърпа.

След това увийте с фолио, за да може да ги задържите.

Повтаряйте тази процедура докато не извлечете излишното количество сол от организма си. Ориентир, че това се е случило, е когато тялото ви престане да задържа течности.

Листата на растението често пъти се добавят към туршии. Те са чудесно средство за съхранение за по-дълго време на киселите краставички, например или пък при приготвянето на кисело зеле.

Наземната част на хряна може да се използва като заместител на известната японска подправка уасаби.

Още ползи от хряна

При главоболие и отравяне са мирисали настърган хрян.

Това целебно кореноплодно има изразено противослузесто свойство, очиства организма от слуз, отпушва задръстванията в него. Усилва работата на стомашно-чревния тракт, повишава апетита, спомага за намаляване на киселинността, използва се при заболявания на жлъчния мехур и атония на дебелото черво.

Помага срещу ревматизъм и успокоява ухапванията от насекоми, а също така има прочистващи и стимулиращи качества.

От хрян се добива алилсинапеното масло, което се съдържа в листата и корените. Това масло има мощно бактерцидно действие, убива много видове микроби буквално за няколко минути. В корените на хряна има и лизоцим, което е белтъчно вещество с действието на антибиотик. У здравия човек лизоцимът се съдържа в слюнката, в лигавиците на устата и очите.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама