Вашето здраве е във вашите ръце!


Вашето здраве е във вашите ръце!
Снимка: iStock/Guliver

"Вашето здраве е във вашите ръце!" от Фредерик Салдман предлага нов начин на мислене за здравето - отваряне към медицина с естествени средства, която използва собствените ни възможности за изграждането на нашата лична броня срещу болестите.

"Умът може да разболее тялото, но тялото може да излекува ума", подсказва авторът. Като се позовава на най-новите научни изследвания и на собствения си клиничен опит, френският кардиолог и изтъкнат специалист по превантивна медицина ни учи как по-добре да използваме тялото си и да живеем по-дълго. Съветите му са разделени в пет части, които представляват стълбовете на доброто здраве: храненето, управлението на тялото, всекидневните грижи за него, поддържането на мозъка и, накрая, тайните на контрола над Аз-а и на оптимизма. Защото усещането, че сме във форма, спокойни и релаксирани, е ключът към постигане на душевно равновесие и щастие.

***

Голямото плюскане

И така, от днес решавате да се погрижите за теглото си. Причините за това могат да са многобройни: за да можете да се появите в бански костюм на плажа, защото кантарчето показва килограми, които сте се заклели, че няма да превишавате, или просто защото искате да живеете по-дълго в добро здраве. Началната фаза е от съществено значение. Първото нещо, което ни хрумва, когато мислим за диета, е страхът от понасянето на глада. Той е свързан с болката, която препраща към колективното въображаемо за глада, който в миналото е вземал жертви и който, уви, все още причинява огромни поражения и в наши дни. Нашето несъзнавано свързва липсата с представи за лишения, страдания и дори смърт. Когато сме изложени на някаква липса, у нас настъпва изблик на тревожност, който, за да се успокоим, ни тласка към консумация на сладки или мазни храни, от които впоследствие напълняваме отново. И ето ви омагьосан кръг.

Ето защо, преди да се отдадете на някоя диета, възползвайте се от едно последно богато хранене, обилно и съставено от храни, известни като "калорийни бомби“. Не се лишавайте от нищо! Когато се натъпчете с храна, ще усетите, че организмът ви има потребност да се освободи от нея. Ще настъпи свръхстимулиране на центъра на ситостта както на нивото на рецепторите за натиск, така и на нивото на мозъка. След гаргантюанското угощение, след което няма да сте в състояние да погълнете и най-малката хапка, ще се почувствате заситени. И именно в този момент ви препоръчвам да започнете вашата диета. Преди да се впуснете към драстична промяна на храненето си, сбогувайте се с "голямото плюскане“ с едно последно пиршество, което ще отключи положителното ви отношение към бъдещото хранително ограничение.

Да бъдем неотстъпчиви от самото начало

Смята се, че постепенното, бавно отслабване се понася по-добре и има по-добър ефект от загубата на много килограми за кратко време. Обаче професор Салис от Университета в Сидни за първи път промени този постулат. Тя изучавала реакциите на „глад“ – съпроводени с нарастване на апетита и понижаване на обмяната на веществата – при диети, свързани с много бърза загуба на тегло. Ръководеният от професор Салис екип установил, че лицата, които спазвали класическите, постъпателно провеждани диети, продължавали да изпитват чувство на глад. И обратно, в диетите, свързани с бърза загуба на килограми, чувството на глад било много по-слабо изразено. Проучването било проведено върху 100 страдащи от затлъстяване жени на възраст от 45 до 65 години. В продължение на четири-пет месеца те били подложени на диета от 800 калории дневно. Трябвало да изпиват по два литра вода и да не консумират повече от кафена лъжичка твърди мазнини и еквивалента на две чаши скорбяла. Останалата част от диетата се състояла от зеленчуци, плодове и риби на скара. Учените с изненада установили, че чувството на глад изчезвало след няколко дни, което позволявало и трайно намаляване на теглото. В заключение, по-добре е да се стремим към някоя строга, нискокалорична диета, от първия ден, за да може всички предимства да са на наша страна.

Пълнее ли се от пропускането на дадено хранене?

"Внимание, не пропускайте някое от храненията през деня, тъй като от това се напълнява, и най-вече не пропускайте закуската.“ Колко ли пъти съм чувал това изречение, последвано често от: "Ако пропуснеш някое хранене, ще качиш килограми, защото ще си го наваксаш със следващото хранене“. Хубавото на научните изследвания в областта на храненето е в това, че те са способни непрекъснато да еволюират и че истината невинаги се крие там, където си мислим. Професорите Алисън и Браун анализирали върху значителни групи от населението въздействието на закуската върху свръхтеглото и затлъстяването. Въпросът бил обикновен: представлява ли пропускането на закуската риск от напълняване? Отговорът е категоричен: няма абсолютно никакъв риск. Но е много важно добре да се оводняваме, когато сутрин станем от сън, за да избегнем пристъпите на умора. Останалото е просто въпрос на вкус и удоволствие.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама
Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама