Вегетарианците по-вредни за околната среда от месоядните


Вегетарианците по-вредни за околната среда от месоядните
Снимка: Thinkstock/Guliver

Практикуването на диета, богата на плодове и зеленчуци, в действителност може да бъде по-вредна за околната среда, отколкото консумацията на месо, показва проучване на американски учени, цитирано от в. "Индипендънт".

"Марулята изхвърля три пъти по-вредни емисии на парникови газове, отколкото предизвиква яденето на бекон”, твърдят изследователи от университета Карнеги Мелън, които анализирали въздействието на калориите на различни храни от гледна точка на разходите за енергия, използване на вода и емисиите в атмосферата.

Публикуваното в списание „Environment Systems and Decisions” изследване се противопоставя на скорошните призиви хората да се откажат от яденето на месо, за да ограничат изменението на климата. Изследователите не твърдят, че е грешно хората да намалят приема на месо, нито противоречат на доказателствата, че животновъдството допринася за 51% от глобалните емисии. Те обаче смятат, че яденето само на „здравословни храни” увеличава въздействието на човек върху природата, дори, когато общият прием на калории е намален.

Експертите са изследвали как отглеждането, обработката и транспортирането на различни храни, както и начинът на съхранение, оказват влияние върху околната среда. Пол Фичбек, съавтор на проучването, обясни, че много често зеленчуците изискват повече ресурси, отколкото човек си мисли.

„Патладжанът, целината и краставиците са много по-вредни за природата от свинското и пилешкото”, каза той.

Авторите на проучването анализираха въздействието върху околната среда от промяната на средната диета на американците с три нови "диетични сценария".

Може би разбираемо, приемането на същите калории, но със здравословни храни увеличава потреблението на енергия с 43 на сто, използване на водата с 16 на сто, а емисиите с 11 на сто.

Но е изненадващо, че дори, когато махнете месото от диетата си и намалите калориите до препоръчителните нива, вредното въздействие върху околната среда остава.

„Връзката между храненето и околната среда е сложна. Това, което е добро за нас, не винаги е добро за околната среда. За това е важно правителствата да знаят и да бъдат осведомявани, за да развиват социалните си и здравни политики в бъдеще”, обясни друг съавтор в изследването Мишел Том.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама