Внимавайте! Грейпфрут + лекарство може да доведе до смърт


Внимавайте! Грейпфрут + лекарство може да доведе до смърт
Снимка: iStock/Guliver

Консумацията на грейпфрут в комбинация с прием на лекарства може да причини сериозни вреди на организма и дори смърт, според онлайн изданието "Саса Пост", цитирано от БГНЕС.

Много хора включват този плод в диетата си поради ниското му съдържание на калории и голямото количество фибри, което предизвиква усещане за ситост. В същото време сокът от грейпфрут съдържа активните вещества фуранокумарини, които нарушават функционирането на цитохром Р45. Този ензим контролира концентрацията на лекарства и токсини в кръвта. При нарушаване на функцията на P45, активните вещества на лекарствата могат да се натрупат в организма в количества, опасни за здравето. Или, обратно, ефективността на лекарствата може да бъде намалена поради твърде ниска концентрация.

Една чаша сок от грейпфрут или цял плод може да потисне функцията на разграждане на ензимите в тялото ви до 24 часа.

Грейпфрутите влияят върху ефективността на около 50 лекарства за лечение на различни заболявания, при повечето от които е важно да се спазва точна дозировка. Освен това в много случаи, поради необходимостта да спазват здравословна диета, пациентите добавят тези цитрусови плодове в менюто си.

Авторите на статията изброяват лекарства, които е нежелателно да се комбинират с консумацията на грейпфрут: статини, редица антиаритмични и болкоуспокояващи лекарства, както и лекарства за високо кръвно налягане, някои антихистамини, противоракови и естрогенни лекарства, включително противозачатъчни, както и виагра.

В противен случай могат да се появят странични ефекти като нарушаване на сърдечния ритъм, внезапно спиране на сърцето, образуване на тромбове, увреждане на бъбреците, увреждане на костния мозък и разрушаване на мускулните влакна.

Авторите на материала ви съветват да бъдете внимателни към диетата си и да проверите етикетите на продуктите - в техния състав може да има грейпфрут.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб.

Дийпак Чопра

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама