Вредните странични ефекти от ориза, за които дори не подозирате


Вредните странични ефекти от ориза, за които дори не подозирате
Снимка: iStock

Оризът е един от най-популярните храни в света. Въпреки това, консумацията му крие някои рискове за здравето.

Увеличава риска от диабет

Гликемичният индекс (GI) е мярка за това колко бързо тялото превръща въглехидратите от храната в захари.

Храните с нисък ГИ изглежда са по-полезни за хора с диабет тип 2, тъй като причиняват бавно, но постоянно повишаване на нивата на кръвната захар. Храните с по-висок ГИ могат да доведат до бързо повишаване на нивата на кръвната захар, а белият ориз има индекс 64 - той се превръща в кръвна захар по-бързо от кафявия ориз.

Увеличава риска от метаболитен синдром

Терминът "метаболитен синдром" се отнася до група рискови фактори, които могат да увеличат риска от развитие на здравословни проблеми като сърдечни заболявания, диабет тип 2 и инсулт. Според проучване хората, които редовно консумират големи количества бял ориз, имат по-висок риск от развитие на метаболитен синдром. Въпреки това, връзката между него и сърдечните заболявания все още не е известна.

Води до наддаване на тегло

Белият ориз често се свързва с нежелано наддаване на тегло. Тъй като той е рафинирано зърнена храна, лишена от трици и зародиши, белият ориз се счита за неподходящ за хора, които се опитват да отслабнат. Докато много проучвания свързват рафинираните зърнени диети със затлъстяването и наддаването на тегло, когато става въпрос за бял ориз, доказателствата са смесени. Белият ориз не е нито вреден, нито полезен за отслабване.

Доказано е обаче, че диетите, богати на пълнозърнести храни, като кафяв ориз, насърчават загубата на тегло и помагат за поддържане на здравословно телесно тегло.

Може да увеличи риска от рак

В някои части на света се отглежда замърсен с арсен ориз. Оризът абсорбира арсена по-бързо от повечето други хранителни култури. Когато почвата или водните източници са замърсени с арсен, това се превръща в сериозен проблем. Няколко проучвания свързват отравянето с арсен с повишен риск от рак, сърдечни заболявания и диабет тип 2. Освен това арсенът е вреден за нервите и може да наруши мозъчната функция.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията с лекар или диетолог!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама