Всичко, което трябва да знаем за лимфната система


Всичко, което трябва да знаем за лимфната система
Снимка: iStock

Лимфната система има важна функция да филтрира кръвта, да произвежда бели кръвни телца, да защитава срещу болести, да върне протеина към сърдечно - съдовата система.

Името ЛИМФА идва от латински lympha – влага. Всеки я е виждал при нараняване – лимфата изглежда като вода или мътна течност, може да е като мляко, в зависимост от това къде се намира и какво има в нея.

Като биологична структура, лимфната система е много по-древна не само от кръвоносната система, но и от мозъка. Като цяло това я прави толкова важна, че от нея зависи функцията на всеки орган и система в тялото, в това число и на мозъка.

Лимфната система осъществява връзка между всяка от клетките на организма с кръвоносната система. Лимфните съдове тръгват от междуклетъчното пространство и образуват мрежа от лимфни капиляри.

Когато лимфната система не работи правилно, телата ни не могат да премахват токсините, да се борят с вирусни, гъбични и бактериални атаки или да регулират количеството течност в нашите тъкани. Трупат се токсини в междуклетъчните пространства и при определени условия паразитите започват инвазия – образуват колонии, ИНФЕКТИРАТ ЛИМФАТА и така се стига до всякакви заболявания.

Основните функции на лимфната система са:

Очистваща функция - наистина много важна; система за извеждане на метаболитите от обменните процеси, както и на всякакви токсини и отрови, попаднали в тялото като химични субстанции, бактериални, гъбични, паразитарни токсини и др.

Защитна функция - практически от нея зависи имунитета на човека, а имунитетът - това е животът. Клетките на лимфната система са лимфоцитите, а те са основните клетки на имунната система на човека.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама