Въвеждат задължителна безплатна цитонамазка


Въвеждат задължителна безплатна цитонамазка
Снимка: Thinkstock/Guliver

Всеки ден по една жена умира в България от рак на маточната шийка, а заболяват над 850 жени годишно. От 1 април тази година се въвежда задължителен безплатен преглед за жените у нас във връзка с борбата срещу този вид онкологично заболяване, заедно с цитонамазка и върви национална програма с финансовата подкрепа на държавата за ваксиниране на малки момичета срещу коварната болест.

Това разказа пред БГНЕС Лили Асенова, председател на Национално сдружение за профилактика на рака на маточната шийка и призна, че самата тя се е излекувала от това заболяване. Тя разбира скептицизма на родителите на момичета у нас спрямо ваксинирането, но препоръча те да погледнат колко са пълни раковите болници, защото превенцията е пренебрегвана от години. Учените са открили, чу причинителят на рака на маточната шийка е т.нар. папилома вирус, с който най-често жените се заразяват при полов акт.

Само с общи усилия можем да се преборим с рака на маточната шийка, заяви вчера председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова по повод започналата Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазване. Във фоайе на НС бе открит информационен щанд , на който са предоставени информационни материали за превенцията, първичната и вторичната профилактика на единственото предотвратимо онкологично заболяване.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама