За какво е полезен чаят от коприва?


За какво е полезен чаят от коприва?
Снимка: iStock

Чаят от коприва се прави с помощта на коприва (наричана още Urtica dioica)! Многогодишна билка, която произхожда от Северна Америка, Европа, Южна Америка и Азия, копривата се приготвя в чай, като листата й се накисват за около пет минути.

Чаят от коприва е пълен с антиоксиданти и с времето пиенето му наистина може да се отплати. Преглед на проучвания установи, че листата на коприва съдържат естествени съединения, включително а-линоленови киселини, танини и въглехидрати. Те са отговорни за подпомагането на засилването на антиоксидантната активност в копривата - ключово предимство, което помага за премахване на свободните радикали, причиняващи болести на тялото ни.

Естествените съединения, открити в листата на коприва, имат противовъзпалителни свойства. Поради това листата от коприва често се използват за лечение на състояния, свързани с възпаление, като артрит, ревматизъм и алергичен ринит.

Голямата доза от антиоксиданти и противовъзпалителна защита във вкусна напитка звучи невероятно. Но ползите от пиенето на чай от коприва не спират дотук!

Чаят от коприва може също да помогне за контрол на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2. Участници в експеримент са приемали една 500 mg. капсула с екстракт от коприва на всеки осем часа в продължение на три месеца заедно с тяхноТО традиционно лекарство за кръвна захар. Изследователите приписват на екстракта от коприва заслугата за подобряване нивата на кръвната захар на участниците до края на периода на проучването.

Какви са страничните ефекти на чая от коприва?

Преди да закупите органичен чай от коприва, първо се консултирайте с вашия лекар, за да сте сигурни, че нямате алергия към коприва, която може да бъде причина за тежка алергична реакция и може да доведе до анафилактичен шок, изискващ незабавна медицинска помощ.

Можете да си наберете или купите коприва, предлага се прясна, когато е в сезон или изсушена. Прясна можете да намерите по пазари, магазини, планини и поляни още в началото на пролетта.

За още по-приятен аромат и вкус копривата може да се комбинира с други билки като листа от малина, ехинацея или златосеменник.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама