За какво е полезно алое верата


За какво е полезно алое верата
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Алое вера, вид растение с дебели и сочни листа, чиято родина са сухите региони на Африка и Индия, се използва от векове както като храна, така и в медицината. Популярен лек за леки изгаряния и ожулвания, сокът от алое вера се консумира и при много здравни състояния и заболявания, а в някои страни е широко популярен подобно на останалите видове натурални сокове.

Алое вера и антиоксидантите

Алое вера съдържа много антиоксиданти, които ни предпазват от рак, сочат резултатите от изследване, публикувано през 2010 г. в изданието Journal of Environmental Pathology, Toxicology and Oncology. Резултатите показват, че най-големи са ползите при комбинирано орално и местно прилагане на алое вера и че растението може да ни предпази от рак на кожата, включително меланома - отчасти заради високата концентрация на антиоксиданти като витамините А, С и Е и минералите селен и цинк.

Срещу възпаленията

Противовъзпалителните свойства на алое вера са полезни при лечението на язвен колит, сочат резултатите от изследване, проведено през 2004 г. и публикувано в Alimentary Pharmacology and Therapeutics. На изследваните лица били давани по 100 мл сок от алое вера 2 пъти дневно в продължение на четири седмици. Симптомите на язвения колит значително намаляли, а тъканта на дебелото черво се възстановила леко. Авторите на изследването заключават, че сокът от алое вера е безопасен и ефективен при лечение на язвен колит и планират да проведат допълнителни проучвания за потенциалните приложения на алое вера при хора с възпалителни заболявания на червата.

Алое вера и здравето на сърцето

Алое вера е полезно за сърцето, твърдят изследователите, публикували труда си през януали 2010 г. в изданието Journal of Pharmaceutical Pharmacology. В изследването на лабораторни животни били давани два пъти на ден по 200 мг алое вера на килограм телесно тегло. Целта била понижаване на оксидацията и възстановяване на антиоксидантния статус до нормата. След 20 дни резултатите показали, че алоето е повишило нивата на антиоксиданта глутатион четири пъти, което е показателно за предпазващите сърцето свойства на растението.

Действие срещу рак

Комбинацията от алое вера и мед може да ни предпази от рак, както показват резултатите от изследване, публикувани през 2010 г. в изданието Phytotherapy Research. Комбинация от сок от алое вера и мед помогнали за свиването на туморите. Изследователите заключили, че алое вера и медът могат да бъдат използвани да се възпрепятства размножаването на раковите клетки и за подпомагането на апоптозата – програмираната клетъчна смърт.

Източник: zdrave.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама