За какво е сигнал лошото храносмилане?


За какво е сигнал лошото храносмилане?
Снимка: iStock

Най-честите симптоми, за които споделят хората с нарушено храносмилане, са киселини, газове и оригване, напрежение в корема или колики, образна болка по хода на червата, която може да ирадира и към гръдния кош.

Към симптоматичната картина често се срещат гадене, повръщане и израз на лошото храносмилане може да бъде неприятното състояние запек или диария.

Храносмилането се влошава с напредване на възрастта.

Нередовното или хронично лошо храносмилане може да се предизвиква от преяждане, злоупотреба с алкохол, честа употреба на аналгетици като аспирин и други болкоуспокояващи средства, прием на храна, към която организмът не е привикнал или има алергия, както и бързото хранене, и храненето под стрес.

Двете най-чести причини за хронично лошо храносмилане са затлъстяването, което увеличава налягането в коремната кухина, и тютюнопушенето, което увеличава производството на стомашни киселини и отпуска сфинктера между стомаха и хранопровода.

Освен това статистиките доказват, че голям процент от хората с хронично влошено храносмилане страдат от инфекция с Helicobacter pylori.

Тази бактерия е известна с това, че причинява появата на стомашна язва и учените се опитват все още да установят дали тя стои и в основата на други видове проблеми при храносмилането.

Какви мерки може да вземем?

Нарушенията в храносмилането могат допълнително да бъдат коригиране чрез прием на домашен ябълков оцет или директно внасяне на храносмилателни ензими под формата на таблетки, както и таблетки или пробиотици, подпомагащи храносмилателния процес.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама