Защо да си похапвате грозде по-често


Защо да си похапвате грозде по-често
Снимка: iStock

Гроздето е древен плод и е било познато в Близкия Изток още преди 7 хилядолетия. Лечебните му качества по нашите земи са били известни на траките и на древните гърци. Днес редица научни изследвания доказват здравословните ползи от гроздето за сърцето, бъбреците, черния дроб, стомаха и особено неговата роля при неутрализирането на свободните радикали, които състаряват организма или причиняват рак.

Гроздето съдържа много калций, магнезий, натрий, желязо, алуминий, манган, сяра, фосфор, мед, йод, бром, цинк и силиций. Плодът е богат на витамините С, В1, В2 и Д, но те се съдържат в ципата на зърната. Тя е полезна и заради това, че спомага за изчистването на токсините, натрупани в организма.

В гроздето се съдържат пектин и ферментите липаза, протеаза и инвертаза, които стимулират храносмилането.

Червеното грозде съдържа в ципата и семките си резвератрол, който, заедно с някои вещества в екстракта от гроздови семки предпазва организма от развитието на тумори. Такъв ефект имат и фитонутриентите елагова киселина и кверцетин, които също се съдържат в плода.

Учени от университета на Колорадо дори откриха, че най-мощният противораков ефект се постига, когато гроздето се яде, заедно с ципите и семките.

Ако гроздето се приема преди ядене, то бързо постъпва в дванадесетопръстника. Оттам органичните киселини от плода стимулират отделянето на повече сокове от жлъчката и панкреаса, които играят роля за бързото усвояване на протеините и мазнините.

ХРАНИ, КОИТО ВЛИЯЯТ НА НАСТРОЕНИЕТО НИ

На гладно, гроздето действа слабително. Високото съдържание на влакнини – около 20%, спомага за изчистването на стомаха и червата от натрупаните токсини. Перисталтиката на червата се подобрява, а преработената храна по-бързо се изхвърля от тялото. Точно този ефект играе роля в профилактиката на рака на дебелото черво.

Благодарение на съдържанието на витамини от групата В, калий и магнезий, гроздето подпомага нервната система и повишават устойчивостта към стреса. Достатъчно на ден е да се консумира 0,5 л прясно изцеден сок от грозде. Гроздето укрепва и паметта.

Редовната консумация на грозде стимулира производството на хемоглобин и на червени кръвни телца. Плодът действа общо укрепващо на целия организъм. Препоръчва се на спортисти за по-бързо възстановяване на мускулите. Смята се, че най-добър ефект за повишаване на имунитета, има едновременната консумация на грозде от бели и тъмни сортове.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама