Защо диетите не са ефективни?


Защо диетите не са ефективни?
Снимка: iStock/Guliver

Може би предците ни са причината за йо-йо-ефекта, който се получава след циклично спазване на стриктни диети. Това разкрива изследване от Университета "Екстър", което смята, че периодичното подлагане на глад и ограничения всъщност предизвиква появата на т.нар. "реакция на пещерния човек". А именно - инстинктът ни за самосъхранение, който се активизира по време на гладуване. Или по-скоро в периодите между крайно рестриктивните хранителни режими.

Тогава мозъкът ни праща сигнали към тялото, като го призовава да складира превантивно мазнини, в случай на бъдещ дефицит.

Въпреки това, проучването, публикувано в сп. "Еволюция, медицина и здраве", е базирано повече върху наблюдения в природата, отколкото върху хората.

За да тестват теорията си, учените са се активизирали и са конструирали математически модел, който да им помогне да изследват феномена върху животни, които не знаят кога да очакват следващото си ядене. Така те са разкрили, че гладът кара животните пълнеят най-много.

Ръководителят на научния екип д-р Андрю Хигинсън вярва, че същото твърдение важи и при хората.

"Неочаквано, изследването показва, че вероятността от увеличаване на теглото е по-голяма при спазващите диета, отколкото при хора, които въобще не се ограничават."

Хората са еволюирали в тежка среда, където храната би могла да бъде в един момент в изобилие, а в друг - не. В тази ситуация, хората с умението да съхраняват повече мазнини имат и по-голямо предимство за оцеляване. И макар и недостигът на храна да не е толкова голям проблем днес - поне в страните от първия свят, учените твърдят, че при подлагане на нискокалорийни диети човешкото тяло имитира "реакцията на пещерния човек" и се люшка постоянно между скоростното наддаване на килограми и резкия калориен дефицит.

Затова Хигинсън съветва загубата на тегло да става бавно и с постоянство. Да не се налагат резки промени в приема на хранителни продукти и да се обърне внимание повече на физическите упражнения, отколкото на нискокалорийни диети.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама
Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама