Защо е важно жените да приемаме магнезий


Защо е важно жените да приемаме магнезий
Снимка: Thinkstock/Guliver

Магнезият, четвъртият най-разпространен елемент в тялото ни, участва в повече от 300 различни химически реакции. Той помага за нормалното функциониране на нервната система, на мускулите, на сърцето и за поддържането на нормалната психична функция. И не само това – минералът също така регулира кръвната захар, кръвното налягане и помага за изграждането на протеин.

Макар че магнезият е от ключово значение за правилното функциониране на мъжкия и женския организъм, трябва да подчертаем, че той е малко по-важен за женското тяло.

При нежния пол той е неизменна част от менструалния цикъл и е необходим както за овулацията и зачеването, така и за безпроблемното протичане на бременността. Освен това се бори с депресията, остеопорозата и предотвратява появата на бръчки. Нормалното съдържание на този елемент в кръвния серум на жените е 0,66 – 0,99 ммол/л, а при бременност стойностите са по-високи – около 0,8 – 1 ммол/л.

Ето и 7 причини защо всяка жена трябва да приема магнезий:

1. При депресия и стрес

Някои дами страдат от депресия, раздразнителност, честа смяна на настроенията и умора, като често винят за това хормоните. А всъщност причината може да е дефицит на магнезий. Липсата на достатъчно количество от този минерал в организма ни води до резки емоционални състояния, които редуват периоди на апатия с такива на изтощение. Затова е изключително важно жените да приемат магнезий, тъй като той подобрява концентрацията, интелектуалните способности, стимулира работата на мозъка и ги прави по-енергични.

2. При бременност

Магнезият помага за изграждането  и възстановяването на тъканите в организма, когато сте бременна. Тежкият дефицит на магнезий при бременност може да причини прееклампсия, проблеми с развитието на плода и дори може да доведе до детска смъртност. Набавянето на необходимото количество магнезий може да подпомогне матката и да се предотврати преждевременно раждане. Бременните жени, от 19 до 30 години, трябва да се опитват да консумират 350 мг магнезий дневно.

3. Регулира кръвното налягане

Магнезият играе ключова роля в естественото регулиране на високото кръвно налягане. Мощният минерал помага за разширяване на кръвоносните съдове, предотвратява сърдечните спазми и разтваря кръвните съсиреци. Жените над 31 години трябва да приемат около 320 мг дневно.

4. Предотвратява остеопороза

Въпреки че калцият и витамин D са от ключова роля за здравето на костите, някои данни показват, че дефицитът на магнезий може да бъде допълнителен рисков фактор за появата на остеопороза след настъпване на менопауза.Това може да се дължи на факта, че недостигът на магнезий променя калциевия метаболизъм и хормоните, които регулират калция.

5. Намалява предместруалните симптоми

Приемът на магнезий облекчава предменструалните симптоми. Действа срещу болката, раздразнителността, помага за емоционалната стабилност, намалява чувството за отпадналост и умора.

6. Облекчава мигрена

Хората, които страдат от мигрена, често имат по-ниски нива на магнезий. Няколко проучвания са установили, че приемат на този минерал може да намали пристъпите на мигрена.

7. За красива кожа

При достатъчен прием на магнезий имаме свеж и блестящ тен на лицето. Минералът ни осигурява гладко лице без бръчки, особено тези около очите.

Организмът ни си набавя магнезий чрез храната, като най-много се съдържа в зеленчуци със зелени листа като спанак, броколи, ядки, пълнозърнести храни, фасул, риба, плодове. Много често това не е достатъчно, за да се осигури необходимата дневна доза. Рискът се увеличава, особено когато съчетаваме активното спортуване с хранителен режим. Магнезият не се синтезира или съхранява за дълго в организма ни, затова трябва да се приема редовно и в достатъчно количество.

Витамините от група В пък подпомагат нормалното протичане на метаболизма, производството на енергия и нормалната сърдечна функция и подпомагат по-доброто усвояване на магнезия.

За да сте в отлична форма всеки ден, да сте пълни с енергия и да бъдете здрави, приемайте SupraVit Magnesium + B6 таблетки. Препоръчваме ви го при: физическо, умствено и емоционално натоварване, стрес, умора, при мускулни крамки, при ПМС.

Защо да изберете SupraVit Magnesium + B6 таблетки

* SupraVit Магнезий + Витамин В6 таблетки е комплекс от витамини и минерали, който съдейства за правилното функциониране на имунната, нервната системи, мускулите и сърцето, както и за правилен енергиен метаболизъм.

* В стремежа си към ежедневна оптимална грижа за добро здраве, SupraVit Magnesium + B6 таблетки са съобразени с изискванията за чисти продукти с доказано високо качество. Те са естествено биоусвояеми, без консерванти и крос замърсявания. Не съдържат захар, добавени мая, нишесте и глутен. В една таблетка се съдържат 250 mg магнезий, което е необходимата нормална доза от дневен прием за организма ни, а също така и 1,40 mg Витамин В6.

* За да предложи най-доброто, SupraVit се довери на Quali® – Blends - ингридиенти от най-високо качество, надеждност и иновативност, които компанията използва за производството на витамините и минералите си.

Използването на Quali® – Blends в производството на витамините на SupraVit предлага ефективен, безопасен продукт, произведен съгласно най-високите устойчиви и етични стандарти, от надежден източник.

* Можете да се насладите и на чаша сутрешна витаминозна доза събуждане с разтворимия Магнезий на SupraVit с витамин В комплекс. Продуктът също е с нова формула, не съдържа аспартам, и е с натурални аромати.

 

Повече информация за продукта може да намерите ТУК.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама