Защо копривата е толкова полезна


Защо копривата е толкова полезна
Снимка: iStock

Копривата е едно прекрасно лечебно растение, а нейната отвара подсилва здравето и облекчава редица заболявания.

Ето кои са основните ѝ ползи:

1. Действа болкоуспокояващо при стомашни и менструални болки, както и при болки в гърба.

2. Облекчава сенната хрема и алергия към полени, поради съдържанието си на хистамин.

3. Действа общо противовъзпалително и болкоуспокояващо, благодарение на изобилието от флавоноиди, които свързват кислородните съединения на свободните радикали, и по този начин се избягва увреждане на клетките и възпаление.

4. Стимулира храносмилането с горчивите вещества в отварата от листата ѝ. С тяхна помощ още в устата се отделя повече слюнка, в стомаха се увеличава производството на стомашна киселина, а в жлъчката - секрецията на жлъчен сок, които заедно се грижат за по-добрия ни метаболизъм.

5. Помага срещу целулит с диуретичното си действие. Отварата провокира тялото да изхврли насъбралата се вода в различни частите на тялото.

Вижте още: Гроздето помага срещу артрит

6. Благоприятства простатата, успоредно с въздействието върху уринарния тракт.

7. Подобрява състоянието на кожата в резултат на противовъзпалителното действие на флавоноиди. С помощта на отвара от коприва ефикасно може да се отървете от петна, нечистотии,пъпкит и акне.

8. Действа противовъзпалително на пикочния мехур - активните вещества в копривата увеличават потока на урината, което действа много благоприятно при възпаление/инфекция на пикочния мехур или просто за прочистване на уринарния тракт.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама