Защо ни е необходим Витамин B6?


Защо ни е необходим Витамин B6?
Снимка: iStock

Витамин B6 (пиридоксин хидрохлорид, пиридоксал, пиридоксамин) е водоразтворим витамин от групата на B-витамините (B-комплекс). А, основната задача на тези витамини е да помогнат на организма при превръщането на храната в енергия.

То е от съществено значение за:

 Правилното поддържане на червените кръвни клетки

 Метаболизма

 Когнитивната функция и нервната система

 Имунната система

 много други биологични процеси в тялото

 До какво може да доведе липсата на витамин B6?

С течение на времето, дефицит на витамин B6 може да доведе до:

 възпаление на кожата (дерматит)

 депресия

 объркване

 гърчове

 анемия

Последните изследвания показват, че диета с ниско съдържание на витамин В6 увеличава риска от сърдечен удар. От друга страна, прием на твърде много витамин B6, също не е препоръчителен, защото може да доведе до различни мускулни или нервни проблеми.

БЪДЕТЕ ПО-ЗДРАВИ С ТЕЗИ ДВЕ ДОМАШНИ РЕЦЕПТИ

Витамин В6 играе съществена роля в метаболизирането на въглехидратите, така че те да бъдат използвани от тялото като гориво. Участва в синтеза на червени кръвни клетки и поддържането на здрави нерви и мозъчни клетки.

Необходим за детокса на черния дроб, важен е за здравето на сърцето, бъбреците, хормоналния баланс. Хубаво е, че витамин В6 се съдържа в редица вкусни и полезни храни, някои от които можем да консумираме и по-често, вижте кои.

Дневната доза е около 2 мг, но това зависи от много фактори като възраст, пол и др. Консултирайте се лекуващ лекар или фармацевт за точното количество витамин В6, което трябва да приемате.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама