Защо всъщност не се отслабва от диетичните напитки


Защо всъщност не се отслабва от диетичните напитки
Снимка: Thinkstock/Guliver

Преминаването към употреба на диетични газирани напитки рядко води до снижаване на излишното тегло и намаляване на мастните запаси.

Причината е, че повечето хора, пиещи диетична кола, компенсират недостигащите калории с мазна и вредна храна, твърдят учените в статия в Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

В последните години медици и диетолози са сериозно обезпокоени от щетите, които носи за човечеството увеличението на подсладените и газирани напитки. Тази година изследователи от САЩ са изяснили, че прекомерната употреба на сладки газирани напитки всяка година води до смъртта на 184 000 души. Голяма част от тази статистика се пада на страните от Латинска Америка и самите Съединени щати.

Учените от университета на Илинойс в Урбана (САЩ) са разкрили още един тревожен аспект на този проблем, като наблюдавали в продължение на 10 години диетичните навици и калорийния бюджет на повече от 22 000 американци, опитващи се да свалят килограми чрез отказ от класически газирани напитки и преминаването към техните диетични варианти.

Както показали наблюденията, проведени със съдействието на Националния център за медицинска статистика в САЩ, преходът към диетична напитка изключително рядко води до нужния ефект, тъй като такива хора започват да употребяват повече вредна храна – чипсове, понички и т.н., които изяждат не по време на закуската, обяда или вечерята, а между другото.

Средно делът на подобни продукти се е увеличил с 500 калории в менюто на участниците в изследването след преминаването на диетични напитки, което изцяло неутрализирало техния ефект.

"Възможно е хората, които пият диетични напитки, да смятат това за достатъчно оправдание и повод да ядат повече, затова си купуват допълнителна порция чипс или мъфин. Или причината може да е това, че диетичните напитки им носят по-малко удоволствие и те ядат повече висококалорична храна, за да постигнат същата степен на насищане", отбелязват изследователите.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама