5 добри причини да четем повече


5 добри причини да четем повече
Снимка: iStock

Всеки ден четем много, но най-вече статуси, туитове и новини. Помните ли кога последно четохте книга или дори статия, по-дълга от две-три страници? Ако сте от хората, на които все не им остава време, може би сега е моментът да преразгледате графика си. Ето само някои от многобройните предимства, които има всекидневното съсредоточено четене.

1. Стимулира ума

Изследвания показват, че ако човек поддържа ума си във форма, това може да забави и предотврати болестта на Алцхаймер и други форми на деменция. Активният мозък по-трудно губи сила. Също като мускулите и мозъкът се нуждае от упражнения, за да бъде в перфектна форма. Четенето е най-достъпното от тях.

2. Намалява стреса

Без значение колко сте напрегнати на работа или в личните си отношения – каквито и проблеми да имате, забравяте за всичко, когато потънете в някоя интересна история. Добре написаният роман ни пренася в други светове, а една интересна статия ангажира вниманието ни, помага ни да се задържим в настоящия момент и ни откъсва от тревожните мисли.

3. Източник на познания

Когато четем, в главата ни непрекъснато постъпва нова информация. Никога не се знае кога тя ще ни потрябва. Ето малко храна за размисъл: ако някога попаднете в сурови условия, помнете, че дори и да загубите всичко – работата си, имуществото си, парите си, дори здравето – никой не може да ви отнеме познанията.

4. Обогатява речника

Това върви заедно с предходното – колкото повече четете, толкова повече нови думи минават пред очите ви и постепенно стават част от всекидневния ви речник. Умението да се изразявате добре помага във всяка професия и повишава самоувереността ви. Доказано е, че хората, които говорят добре и имат познания в много сфери, получават повишения по-често и по-бързо.

5. Подобрява паметта

Рядко се замисляме колко неща запомня човек, когато чете роман – поредица от герои, техните истории, нюансите в поведението им, множество епизоди и микросюжети, които се преплитат по всевъзможни начини. Това е огромно количество информация, която мозъкът запомня удивително лесно. Още по-удивително е как това се отразява на физиологично ниво – с формирането на нови спомени се образуват нови връзки между невроните и се подсилват старите.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Книги


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама