"Авария на края на галактиката" - хапче черен хумор


"Авария на края на галактиката" - хапче черен хумор
Снимка: Жанет 45

"Авария на края на галактиката" от Етгар Керет се издава по случай 30-ата годишнина от възстановяване на дипломатическите отношения между България и Израел.

Двайсет и два нови разказа от майстора на кратката форма Етгар Керет (1967) плюс една необичайна кореспонденция и традиционния предговор за българските читатели.

Този сборник е за многото разновидности на самотата. За предимствата от изстрелването с цирков топ. За изпълнимите и неизпълнимите желания на децата. За приятелството, късмета, виртуалната реалност, метаморфозите. И тук авторът отказва да се отвърне от мрачното в живота и тъкмо заради това вижда в пълния им блясък красивото, нежното и вечното.

За автора:

Етгар Керет (1967) живее в Тел Авив, пише разкази ("по-скоро неовладян рефлекс, отколкото кариерен избор"), прави филми и преподава творческо писане. Книгите му са преведени на повече от 45 езика, а по неговите истории са създадени над 60 късометражки. За новия си сборник, "Авария на края на галактиката", през 2018 г. той получава "Сапир", най-престижната литературна награда в Израел (отличията и признанията, които е събрал през годините, са вече трудно изброими). През 2020 г. по френския канал ARTE беше премиерата на минисериала "Агентът" ("The Middleman") по сценария и под режисурата на Етгар и съпругата му Шира Гефен.

"Чрез един разказ можеш – казва писателят в интервю за италианския печат – да се извиниш за нещата, които не си направил или си направил зле, или за онези, за които така и не си събрал смелостта да се извиниш в реалния живот; можеш също и да простиш и да разбереш по-добре хората, с които си се сблъсквал или борил в живота. Разказът е план Б, алтернатива, втори шанс да си опиташ силите с нещо, с което не си успял да се справиш първият път."

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Книги


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама