"Братовчедката на Зорбас" - книжният хит на лятото


"Братовчедката на Зорбас" - книжният хит на лятото
Снимка: Жанет 45

След култовия роман "Остайница", който спечели престижната литературна награда "Елиас Канети" и беше номиниран за роман на годината от НФ "13 века България", Рене Карабаш ни изненада с новата си книга "Братовчедката на Зорбас". Това е втората ѝ поетична книга, след няколко-тиражната ѝ стихосбирка "Хълбоци и пеперуди", номинирана за Национална поетична награда "Иван Николов".

Може да се разпознае книгата по атрактивната розово-лилава корица, която сама по себе си е истинско изкуство, дело на илюстраторката на големите Къмингс, Елиът и Ферлингети – Люба Халева. Рене отново е избрала за редактор на своята книга носителката на най-голямата френска награда за поезия, "Аполинер" – Аксиния Михайлова.

Снимка: Георги Казаков

Писателят Георги Господинов, който разби книжните класации за продажби с новия си роман "Времеубежище" сподели за "Братовчедката на Зорбас":

"Има нещо естествено и директно, нещо осезаемо в най-добрите стихотворения тук. Като да усетиш семката от домата между зъбите си, сцепената вежда, вкуса на смъртта и детството. Личен репортаж за пътя и порастването – подир трабанта на миналото, бащата – градинар и гробар, пътешествията на майката през магнитите от чужди градове на хладилника, запушените с дъвка ключалки, през които все пак успяваш да зърнеш – смърт няма. Прямо и лично, намерило себе си писане."

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Книги


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама