"Да откраднеш "Мона Лиза" - напрегнато разследване, вдъхновено от истинска история


"Да откраднеш "Мона Лиза" - напрегнато разследване,  вдъхновено от истинска история
Снимка: изд. Кръг

Преди век от Лувъра изчезва най-известното произведение на изобразителното изкуство в света – "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи. Две години след обира Джокондата е върната на мястото си в парижкия музей, но тогава започват спекулациите... Дали днес посетителите на Лувъра се любуват на оригинала, или пред тях стои безупречен фалшификат? В напрегнатия трилър "Да откраднеш "Мона Лиза" авторът Джонатан Сантлофър дава своя интерпретация на историческите факти.

Преди: август 1911-а. "Мона Лиза" е свалена от рамката си и отнесена неизвестно къде от музейния работник Винченцо Пeруджа. Докато картината е в неизвестност, нейни копия, представени като оригинали, се продават от двойка прословути измамници. Мистериозната кражба оставя след себе си множество въпроси, които терзаят умовете и на професионалисти, и на лаици.

Сега: художникът и преподавател по история на изкуството Люк Пероне е правнук на крадеца Перуджа. Във Флоренция Люк открива дневника на прадядо си и се впуска в стихийно приключение по следите на скандалния си роднина. Неговото разследване привлича вниманието на безразсъден детектив от Интерпол, красива жена, която вероятно желае повече от близостта на Люк, и хайка от най-безскрупулните крадци и колекционери на изкуство.

В "Да откраднеш "Мона Лиза" американският писател Джонатан Сантлофър ни предлага живописни описания на Флоренция и Париж, по чиито улици откриваме различни гледни точки за света на изкуството и интересни исторически факти за самото изкуство. В този спиращ дъха трилър истинската цена на една картина често се измерва не в пари, а в човешки животи.

Днес картината на Леонардо е смятана за най-известната в света, оценена на 870 милиона долара. Само през 2014-а 9,3 милиона души са посетили Лувъра, а според бившия директор Анри Лоарет 80% от хората влизат само заради "Мона Лиза".

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама
Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама