"Дневникът на свекървата" - роман, в който ще се огледате


"Дневникът на свекървата" - роман, в който ще се огледате
Снимка: Издателство Хермес

Книгата "Дневникът на свекървата" от Мария Метлицкая е смешна до сълзи. Роман, в който ще се огледате.

Макар Метлицкая да познава ролята и на снаха, и на свекърва, сюжетът на "Дневникът на свекървата" не е взаимстван от личния ѝ живот. Романът е толкова завладяващ, че се превръща в абсолютен бестселър в Русия с над 100 000 продадени екземпляра. По него е заснет и телевизионен сериал, който също жъне огромен успех.

Този пълен със забавни истории, самоирония и житейска мъдрост дневник се води от Елена – московска интелектуалка, чието спокойно и подредено ежедневие е разтърсено от най-големия катаклизъм за една майка с единствено дете син. В живота ѝ се появява най-страшната особа от женски пол – бъдещата ѝ снаха, с която тя ще трябва да дели Даня. Нюся определено не е подходящата половинка за този красавец с телосложение на римски атлет (както го описва майка му). Затова Елена едва прикрива своята неприязън към момичето и колко ѝ е трудно да възприеме провинциалните му родители.

Терзанията и комичните моменти в живота на новоизлюпената свекърва продължават и след сватбата, когато ѝ се налага да живее заедно с младото семейство. Тя се опитва да бъде търпелива и добронамерена заради сина си и да преглътне лошите маниери и мързела на снаха си. Въпреки старанията обаче дълбоко в сърцето си Елена предусеща, че бурята тепърва ще се разрази. Но както мнозина знаят от собствен опит, при такива яростни сблъсъци няма победители.

***

Авторка на увлекателни и мъдри истории, Мария Метлицкая още с първите си литературни опити печели сърцата на милиони читатели. Творческата ѝ натура винаги я тласка да търси различни форми на себеизразяване – занимавала се е с декупаж на мебели, писала е стихове и разкази. Споделя първите си произведения с приятели и близки и когато папката с разказите ѝ попада в ръцете на известната руска писателка Виктория Токарева, тя остава възхитена и бъдещето на Метлицкая като автор е решено. През 2011 г. е публикувана първата ѝ книга. И макар самата авторка да нарича себе си "реалист с уклон към песимизъм", тя всъщност умее да разсмива с тънка ирония и да ни убеди, че всяка радост и тъга имат смисъл. Вероятно големият успех на книгите ѝ се дължи на това, че пише за неща, които е преживяла лично: "Изживяла съм страсти и разочарования, болка и обиди – все неща, пред които съдбата ни изправя. Не трябва да се предаваме. Човек носи в себе си огромни сили, за които не подозира, и животът ни помага да ги разкрием".

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Книги


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама