"Докато лимоновите дръвчета растат" - разтърсващ разказ за войната и любовта


"Докато лимоновите дръвчета растат" - разтърсващ разказ за войната и любовта
Снимка: изд. Сиела

Сирия непосредствено след събитията от Арабската пролет от 2010 г., запалили огъня на революцията, който продължава да гори и до днес, оживява във въздействащия дебютен роман "Докато лимоновите дръвчета растат" от младата сирийско-канадска писателка Зулфа Катух.

Наредил се сред финалистите на престижните Goodreads Choice Awards за "Най-добър YA роман за 2022 г.", "Докато лимоновите дръвчета растат" печели одобрението на критика и читатели по цял свят и превръща Зулфа Катух в първата YA писателка от сирийски произход с издадена творба в САЩ и Великобритания. 

Сравним по размах и въздействие с емблематични за жанра книги като "Сол при солта" на Рута Сепетис и "Крадецът на книги" на Маркъс Зюсак, този смел и разтърсващ разказ за войната, загубата, семейството и любовта открехва вратата към едно по-малко познато късче от световната история. 

"Не се фокусирай върху мрака и тъгата… Ако го сториш, няма да видиш светлината дори да е точно пред теб."

Когато Сирийската революция избухва в родния ѝ град Хомс, седемнадесетгодишната Салама́ Касаб е студентка по фармация. Тя все още има семейство – майка, баща и брат, които обича повече от всичко. Все още има мечти – да пропътува всички континенти по света и на всеки един от тях да засее лимоново дръвче. Все още има нормален живот на тийнейджър. 

Докато адът, който войната отприщва, не ѝ отнема всичко. 

Година по-късно Салама́ работи като доброволец в болницата в Хомс. Ужас и болка заобикалят отвсякъде младата жена, а смъртта се превръща в неин постоянен спътник, задушава я, обсебва я и заплашва да заличи и последния щастлив спомен от миналото. 

И когато единственият изход изглежда бягството от Сирия, в един съдбоносен ден Салама́ среща Кенан. Момчето, за което е трябвало да се омъжи. 

Разкъсана между лоялността към страната и народа си, порива да живее и любовта си към Кенан, Салама́ ще трябва да отвори очите си за красотата и надеждата отвъд страха.. 

Разтърсващ и докосващо поетичен, "Докато лимоновите дръвчета растат" е роман за невероятната сила на любовта и упоритостта, който бележи появата на зашеметяващ нов глас в световната литература. Великолепно и завладяващо четиво, запечатало съдбите на безброй жертви на авторитарните режими в Близкия изток.

С много смелост, вдъхновение и любов към културата и хората на Сирия Зулфа Катух пише тази трудна и така болезнена книга, в която всеки ред, всяка дума и всяко изречение носят едно единствено послание. Че надеждата никога няма да умре. Не и докато все още има кой да се бори за нея. Не и "Докато лимоновите дръвчета растат". 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама