"Дом дневен, дом нощен" - роман констелация за смели читатели


"Дом дневен, дом нощен" - роман констелация за смели читатели
Снимка: изд. ICU

Излиза ново издание на български език на един от най-популярните и обсъждани романи на полската носителка на Нобелова награда за литература Олга Токарчук – "Дом дневен, дом нощен".

 

Той е четвъртият роман на Токарчук и първи от нейните "романи констелации", както ги нарича самата авторка – романи, които разказват привидно фрагментарни, но оплетени в обща мрежа истории.

Финалист за Международна дъблинска литературна награда и носител на най-престижната полска литературна награда "Нике" (в категория "Награда на публиката"), "Дом дневен, дом нощен" е амбициозен литературен проект, който надскача жанрови и стилистични граници. С щипка магически реализъм и изкусен психологически писец, този фасетъчен роман прониква под привидността, за да прикове читателското съзнание в пулсиращи парчета картини от човешки животи. Историите на героите, привидно разпръснати, чертаят карта от деликатни връзки, която само най-смелите читатели са готови да следват.

"Разбирам този роман като разказ за границите – както за тези, физическите, които можеш да пипнеш, така и за онези, неуловимите, които конструираме в главите си, за да създадем макар и измамен ред в действителността и да се опитаме да я контролираме. Минало-бъдеще, реално-нереално, жена-мъж, човек-животно, сън-яве, една държава-друга държава, един език-друг език. Полюсите на тези категории създават проста мрежа, която ни позволява да се чувстваме сигурни – имаме чувството, че разбираме света. Но най-интересното, най-живото и истинското се случва винаги някъде помежду, в безкрайно дългото пограничие", споделя нобелистката.

Преживяванията на хората от едно погранично градче се преплитат със сънища и натурфилософски разсъждения за границите на битието, за да предложат на читателите нова перспектива и преживявания.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама
Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама