Емблематичният роман "Вълшебната планина" с ново издание на български


Емблематичният роман "Вълшебната планина" с ново издание на български
Снимка: изд. ICU

"Вълшебната планина" - едно от най-влиятелните произведения в световната литература, излиза в класическия превод на Тодор Берберов и под редакцията на Невена Дишлиева-Кръстева. Изданието е с твърди корици, съдържа хиляда и осем страници и предговор от Мария Енчева.

Романът, настолен за редица влиятелни имена в литературата, сред които Олга Токарчук, Колъм Тойбин, Орхан Памук и Георги Господинов, е започнат през 1912 г. Първоначалното желание на Ман е след "Смърт във Венеция" да напише забавен разказ, в който темата за смъртта е интерпретирана в пародиен план. Разказът обаче се превръща в мащабен роман, писан в продължение на 12 години и превърнал се в едно от най-емблематичните произведения в литературата на 20. век.

Романът представлява едновременно моментна снимка на предвоенна Европа, и трактат върху естеството на времето в трансцендентален смисъл. Героят Ханс Касторп преминава дълъг път на самообразование и самообучение, осеян с разговори, разходки и приключения, но всъщност се движи не толкова във времето и пространството, които са сякаш са застинали в едно положение, а странства из вътрешните си светове. Външният свят не се променя и тази му статичност е превърната в метафора на вечната повторяемост на битието.

Истинското вълшебство на пътуването се разгръща, когато краткото триседмично гостуване на героя, отишъл да види братовчед си в санаториума "Бергхоф", прераства в седемгодишно духовно пътешествие, по време на което Ханс Касторп променя нагласата си към живота и стига до извода, че всяко по-висше здраве трябва да е преминало през дълбоко опознаване на болестта и смъртта.

"Вълшебната планина" е книга, в която читателите намират утеха, надежда, но и провокация към собственото си разбиране за живота, времето и човека.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама