Ето коя българска книга препоръчваме на европейците да прочетат


Ето коя българска книга препоръчваме на европейците да прочетат
Снимка: iStock

Постоянното представителство на България в ЕС препоръчва на европейците да прочетат романа "Пътуване по посока на сянката" на Яна Букова през лято 2023, съобщи сайтът на Европейския съвет.

Препоръката е дадена в рамките на инициативата "Читателите на Европа", която е съвместна между Библиотеката на Европейския съвет и постоянните представителства към ЕС. Тя се провежда за четвърта година, а целта е да се насърчат литературните навици на европейците.

Постоянните представителства към ЕС са поканени да препоръчат книга от своята страна за лятото.

Темата на тазгодишната кампания е "Жените автори", като идеята е всяка страна членка да избере творба, написана от местна писателка. Жанрът се избира от съответното постоянно представителство - това може да бъде творба на изгряваща авторка, сборник на известна поетеса или фентъзи.

В препоръчаната книга на Яна Букова главните герои са осем, като всеки от тях има своята завършена житейска история, мотивация, вътрешни страхове и желания, разказват от Постоянното представителство на България в ЕС. Сред героите е жена, способна да се влюби във всеки, изнасилено и подчинено момиче, което иска да отмъсти, заекващ убиец, който може да говори правилно в съня си, прокълнат играч на зарове, Одисей, отказващ да се върне у дома. Историите са свързани. Написани са фрагментарно, като читателят трябва да помисли как нишките ги свързват. Истории за смърт и любов, за жестокост и милост.

Авторката Яна Букова проявява изключителна способност да описва необикновените неща. Езикът ѝ е прецизен, а текстът е изпълнен с метафори, в които читателят може да се потопи и дори временно да се изгуби. Красиво и болезнено четиво. Книга, която трябва да се чете и препрочита, отново и отново - така е представен романът, който предлага българската дипломатическа мисия.

Освен авторка на "Пътуване по посока на сянката", Букова има два издадени сборника с разкази и четири стихосбирки, сред които "Записки на жената призрак" (2018), отличена с Националната награда за поезия "Иван Николов". Книгата излиза по същото време и в Атина, но под друго заглавие.

Творбите на авторката са превеждани на няколко езика. Букова разделя времето си между София и Атина, където е член на гръцка платформа за поезия и е в редакторската колегия на FRMK, издание за поезия, поетика и визуални изкуства, излизащо два пъти в годината, се казва в съобщението на сайта на Европейския съвет.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама