"Гала и Дали. Неразделните" - за най-ексцентричната любовна история на 20-и век


"Гала и Дали. Неразделните" - за най-ексцентричната любовна история на 20-и век
Снимка: изд. Емас

"Аз я обичам повече от баща си, повече от майка си, повече от Пикасо. И даже повече от парите!" - написал Салвадор Дали на Федерико Гарсия Лорка. Всеизвестна е тази любов между двама от най-големите ексцентрици на миналия век - Дали и неговата Гала. Днес ви представяме романа, в който тя оживява - "Гала и Дали. Неразделните".

Силвия Франк (всъщност прозвище на писателска двойка) ни разказва за техните взаимоотношения от първите им дни на взаимно откриване в каталунско рибарско градче до достигането на Дали до голямата слава.

Книгата поставя началото на "Вечните двойки" - нова поредица исторически романи от изд. "Емас" с фокус върху емблематични любовни истории (най-вече от света на изкуството). И съвсем в духа на романтичния Свети Валентин.

Краят на Първата световна война е оповестил началото на ново време не само в икономическия и политическия живот на Европа. На сцената на културата също ври и кипи – освободени от ужаса на окопите и от мисълта за утрешния хляб, твoрци търсят нови вдъхновения. Ако реалността не е достатъчна, защо да не ги намерят отвъд, в сюрреалното?

В тези години на кипеж една млада и интелигентна жена е оставила с болка опустошената си родина и е намерила своето място в центъра на културния водовъртеж на Европа – Париж, в обществото на сюрреалистите. Променила е дори рожденото си име Елена на Гала, но винаги ще ѝ липсва снежната безбрежност на руската степ.

В тези години един млад мъж, Салвадор, в малък каталунски град, далеч от кипежа на голямата Европа, е отхвърлил обучението в Академията на Мадрид и рисува в свой собствен стил, вдъхновяван от красотата на средиземноморския бряг, свързвайки реалност със сън и мечти.

Годината е 1929-а. Френският поет Пол Елюар е отседнал в каталунското рибарско градче Кадакес. Придружава го съпругата му Гала.

Елюар е дошъл да се запознае с младия художник Салвадор, препоръчан му за член на групата на сюрреалистите. Той вижда в младия мъж оригинален, обещаващ творец, а Гала е впечатлена от екстравагантната му външност и излъчвания пламък.

Запленен от финеса на тази жена - видение, Салвадор се впуска да ѝ разкрива красотата на страната, морето, брега, които страстно обича, и между двамата се заражда нещо, за което е нужно време да определят. Гала обаче трябва да се върне в Париж при семейството си.

Но няма да е задълго. Съдбата е срещнала тази жена и този мъж, севера и юга, тя – женена и 10 години по-възрастна, той – млад и свободен, и вече ги е свързала в една невъзможна любов. Тази връзка няма да успеят да разкъсат нито житейски трудности, нито злонамерени хора, "докато смъртта ги раздели".

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама