Излиза историята на непокорната президентска дъщеря Алис Рузвелт


Излиза историята на непокорната президентска дъщеря Алис Рузвелт
Снимка: изд. Кръг

Дни след женския празник – на 11 март – на пазара излиза завладяваща задкулисна история за жена, която разчита на своя независим дух, за да посрещне всяко предизвикателство със сила и грация. Историческият роман "Американска принцеса", от Стефани Мари Торнтън, разказва съдбата на непокорната президентска дъщеря Алис Рузвелт.

Баща ѝ, Теодор Рузвелт, е един от най-обичаните американски президенти, но Алис далеч не мисли да се крие в неговата сянка.

Дръзка и непокорна още от малка, тя се превръща в жена, готова да се бори за собственото си щастие. Острият ѝ пламенен ум яростно се бунтува срещу наложените от мъжкото общество ограничения и очаквания.

Алис е единствената дъщеря на Теди Рузвелт от първата му съпруга и неговата голяма любов Алис Лий, която умира два дни след раждането. Това е и причината отношенията между бащата и дъщерята завинаги да бъдат белязани от особено напрежение. За да го впечатли, младата Алис се превръща в същинска бунтарка – дъвченето на дъвки, пушенето на цигари, играта на покер за нея са единственият начин една жена да се открои в средите на Вашингтон.

"Американска принцеса" осветлява сложните, интригуващи и често враждебни отношения в рода Рузвелт. Романът разобличава политическите и висшите кръгове на САЩ през присмехулния и прозорлив поглед на Алис. Книгата дава глас на всичко онова, за което винаги се е споменавало само с недомлъвки.

Своенравната Първа дъщеря бързо се превръща в любимка на Америка и редовно изпъстря страниците на вестниците. Изпълнен с трагедии и страсти, нейната необикновена съдба оставя помитаща следа, ярка колкото тази на баща ѝ. В края на живота ѝ всички в столицата я наричат "другият Вашингтонски паметник" – и Алис възнамерява да ги надживее.

"Виждала съм шестнайсет президенти да идват и да си отиват – включително баща ми с очилатото лице, изсечено на Маунт Ръшмор, и нахлупилия мека шапка мой братовчед Франклин, любимец на тълпите. Но тях вече ги няма, а аз съм още тук – другият Вашингтонски паметник."

***

Авторката на романа "Американска принцеса" Стефани Мари Торнтън е преподавателка по история от САЩ и от малка е запленена от темата за мястото на жените в ключови за общественото развитие събития и процеси. Тя има зад гърба си седем романа – всеки, от които разказва съдбата на вдъхновяващи жени, изиграли своята сериозна роля в историята на човечеството.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Книги


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама