Излиза книга с разчетени текстове от вестника на Пейо Яворов


Излиза книга с разчетени текстове от вестника на Пейо Яворов
Снимка: изд. Книги за всички

Факсимилно издание с разчетен текст и коментар на ръкописния вестник "Свобода или смърт! Бунтовен лист", списван от Пейо Яворов, излиза по повод 145 години от рождението на поета (роден на 1 януари 1878).

Вестникът е нелегален орган на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) от началото на февруари до края на април 1903 г. Той заема централно място в биографията на Яворов като публицист и революционер, коментират издателите. "Едновременно с това изданието представлява интересна страница от цялостната история на българската литература и журналистика. Освен публицистика, която има стойност и днес, в броевете на вестника са включени и Яворови стихотворения, или части от тях – "Хайдушки песни", "Арменци", допълват от "Книги за всички".

"Свобода или смърт! Бунтовен лист" е ръкописен вестник, за чието създаване е използвана хектографска машина. До момента са известни общо 12 броя на изданието при тираж около 100 на брой. Технически помощник на Яворов в списването на вестника е деецът на ВМОРО Мицо Кирилиев, четник в четата на Гоце Делчев. Почеркът, който се вижда на факсимилетата и с който е изписана всяка страница на 12-те броя не е на Пейо Яворов, а на Мицо Кирилиев, съобщават издателите на книгата, носеща заглавието на вестника.

Разчитането на страниците от всички броеве е осъществено от доц. Милкана Бошнакова по оригиналите на „Свобода или смърт! Бунтовен лист“, съхранявани в Български исторически архив при Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" (НБКМ-БИА) в София. Инициатор на книгата е проф. Димитрина Нанева – правнучка на Яворов по линия на неговата племенница Малина, в чиято памет е изданието, допълват от "Книги за всички".

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама