Излиза нов роман за Мария Кюри – бунтарката, родена да промени света


Излиза нов роман за Мария Кюри – бунтарката, родена да промени света
Снимка: изд. Емас

Днес думата радиoактивност е позната на всеки – за едни тя е само смъртна опасност, за други – и надежда за живот. Може би малцина знаят, че познанието за това явление е съвсем ново в рамките на човешката история – само на 125 години. А може би още по-малко хора знаят на кого дължим голяма част от това познание. За живота на жената, дала наименованието радиоактивност и посветила целия си живот на нейното изследване – на нейната положителна и на нейната страшна страна, разказва новата книга "Мадам Кюри и силата да мечтаеш". За бунтарката, отказала да вземе лично Нобеловата награда в знак на протест срещу незачитането на жената в науката. За полякинята Мария Склодовска, по мъж Кюри, платила с живота си за смелостта да мечтае.      

Мария Кюри е първата жена, носителка на Нобелова награда, единствената жена, удостоенa два пъти с Нобелова награда, единственият учен, удостояван с Нобелова награда за постижения в две различни науки. Първата жена преподавателка в Сорбоната. Провъзгласена е за най-значителната жена в историята на Франция.

За книгата:

Маня, възпитавана в строгата католическа вяра на полските шляхтичи в XIX век, е само на десет години, когато се отказва от Бога, защото е позволил сестричката ѝ, а после и майка ѝ да умрат. Отгледано и възпитано заедно със своите три сестри и един брат от баща си, момиченцето се интересува от математически задачи и от законите на природата и мечтае... Мечтае един ден да стане учен, да експериментира и да открива, да докаже на света, че момичетата са равни на момчетата, че те също могат да учат и да станат лекарки, конструкторки, физички, а не само добри домакини. Но в родната Полша това е невъзможно – в университетите на поробената от Русия страна не допускат жени, а за следване в чужбина не може да се мисли, защото старият самотен баща на четири деца е останал без средства.

Ала за мечтите на Маня разочарованието не е преграда – завършвайки гимназия, 16-годишното момиче сключва "договор" с по-голямата си сестра Бронислава да работи и да я издържа, докато следва в Париж, а после Броня да ѝ върне "услугата". И бъдещата велика физичка става гувернантка и домашна учителка в богато семейство, където среща любовта, но и поредното разочарование в живота си...

Блестящият Казимир, голямата, опустошителната любов в живота на Мария, ѝ е поставил условие за брак: да се откаже от следване и да му стане просто примерна съпруга. 

 Бунтовната душа на Мария не допуска условия и тя заминава за Париж да учи физика. Следват години на неистови лишения и труд, поддържа я само мечтата за големи открития. А и Франция не е много по-благосклонна към жените, решили да учат. Но забелязана от своите преподаватели, младата дипломантка получава възможност да работи в лаборатория и се отдава изцяло на своите експерименти.           

Споменът за любовното разочарование не я оставя и години наред тя не допуска никого до себе си, докато един ден, на един балкон не вижда слаб млад мъж... Физика Пиер Кюри, тих и вглъбен, неправещ външно впечатление, но мъж опора и партньор, мъж и любов за цял живот...

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама