Излиза нова биография на Илон Мъск


Излиза нова биография на Илон Мъск
Снимка: изд. Кръг

Предприемач с безпогрешен нюх за иновации; милиардер с ексцентрични начинания, колкото възхвалявани, толкова и критикувани; дързък мечтател, който има за цел да колонизира Марс... Илон Мъск е най-богатият човек на Земята, но как го е постигнал? Как едно момче аутсайдер, родено в Южна Африка по време, когато страната е раздирана от бунтове, става един от най-влиятелните хора на планетата? И как става най-дръзкият експеримент в култа към личността на съвременната култура?

Новата биография на създателя на Tesla и SpaceX, написана от неговия сънародник Майкъл Влисмас, търси отговорите на тези въпроси. Книгата "Илон Мъск. Рискувай всичко" излиза днес, 5 декември, в превод на Светлана Комогорова – Комата, и корица от Милена Вълнарова. 

Повече за книгата

Влисмас провежда десетки интервюта със съученици, приятели и бивши служители в компаниите на Мъск, изчита и хиляди страници с информация в стремежа си да разгадае енигмата Мъск. Защото колкото и да е публичен образът му, колкото и явни да са бизнес делата на милиардера, една част от космополитната му личност остава невидима за обществото. Може би това се дължи на неговия ексцентризъм и чудатост или просто на неговата природа – рядко срещан мечтател и смелчага. Хората от този калибър са решени да променят света. И Мъск следва същата траекторията. Още с първата си компания – Zip2, той прави нещо, което изглежда просто днес, но новаторско някога – качва в интернет справочниците „Жълти страници“ и „Бели страници“, придружени с карти. Бизнес указателят е използван основно от вестникарската индустрия, като първият клиент е „Ню Йорк Таймс“. Казано най-просто: Мъск смята, че всички трябва да могат да намерят най-близката пицария и как се стига до нея. Южноафриканецът продава компанията за близо 300 милиона и от новак в Силициевата долина се превръща в един от основните играчи. Той минава по тази траектория на успеха и със следващите си компании. От PayPal, с която направи възможно онлайн банкирането, през космическите полети, достъпни за обикновени хора на SpaceX; и електрическите автомобили на Tesla.

Влисмас проследява пътя към професионалния успех на Мъск без да отегчава с подробности, като непрекъснато задава и отговаря на въпроса: "Защо Мъск преследва точно тези цели?". Той винаги го поставя в контекст – откъде идва и накъде отива.

Богаташът има милиони последователи и верни фенове, но и не му липсват яростни критици. Хора, които го определят като наивен фантазьор, чиито идеи не струват нищо. Влисмас не подминава този хор от недоволни присмехулници. Техните редици се увеличиха значително след като милиардера придоби социалната мрежа Twitter, прекръстена на X.

Влисмас търси основанията в доводите на недоброжелателите, отговоря на критиките, уместни или не, като разкрива личността на Мъск и нейните мотиви зад едно или друго решение.

Биографията "Рискувай всичко" прави своеобразен психологически профил на Мъск, като за целта задълбава и в турболентното му детство, сложните отношения с баща му и трудностите, през които преминава като подрастващ.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама