Излиза първата българска книга, в която главният герой е осиновено дете


Излиза първата българска книга, в която главният герой е осиновено дете
Снимка: Така започва всичко

Първата книжка-приказка, в която главният герой е осиновено дете, излиза на книжния пазар на 16 октомври. Тя се казва "Така започва всичко" и е вдъхновена от реалната история на семейство с осиновено дете. Създадена е, за да помогне на родителите да разкажат на детето си истината за неговия произход и историята на тяхното семейство. Приказката ще помогне и на всички деца да приемат осиновяването като част от случващото се около тях и да се отнасят с толерантност към различните житейски истории.

Авторският тандем Мариана Кръстева и Димитра Мирчева издава книгата с подкрепата на Българска асоциация на осиновените и осиновителите. Това е първият проект на издателството им "Така започна всичко", създадено за "книжки извън рамките", какъвто е светът на децата. Той се ражда от семейната история на съавторката и илюстраторка Мариана Кръстева и описва първообраза на тяхното осиновено момиченце.

Книгата ще бъде представена на публиката тази събота, 16 октомври, от 11:30ч. в Литературен клуб "Перото".

Приказката предлага метафоричен прочит на осиновяването така, че да не говори пряко и назидателно, но да изгражда разбиране в децата към приятелите, които са осиновени. Текстът в историята на "Така започна всичко" е консултиран с детски психолог. През целия процес на създаване книгата е дискутирана и с Българската асоциация на осиновените и осиновителите. Всъщност, в приказката думата "осиновяване" липсва.

От Българска асоциация на осиновените и осиновителите приветстват идеята за книга, която да подпомогне диалога между деца и родители и да ги улесни в общуването. Според тях е време да се вдигне завесата над осиновяването както в обществото, така и в семейната среда. Изследванията в световен план доказват, че колкото по-рано едно дете научи, че е осиновено, толкова по-пълноценно израства и има по-висока самооценка и разбиране за семейство и любов. Въпреки това, в България темата за осиновяването е пренебрегвана и в много случаи остава тема – табу. Темата се изчерпва с бюрократични проблеми и сложни процедури, но отвъд остава психологическата подкрепа за родители и деца. България е единствената страна в Европейския съюз, в която със закон е ограничен достъпът до делата по осиновяване и съответно до информация за биологичния произход.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама