Излиза роман за любовта между Пабло Пикасо и Дора Маар


Излиза роман за любовта между Пабло Пикасо и Дора Маар
Снимка: изд. Емас

Излиза книгата "Дора и Пикасо и двете лица на любовта" - историята на двойката творци Пабло Пикасо и Дора Маар. Една всепоглъщаща страст, накарала младата жена да каже: "След Пикасо – само Господ!".

За книгата:

Париж, 1935 г. В "Дьо Маго", заведение на парижката бохема, се е събрала компания от мъже, които ще останат в историята. Сред тях е и Пикасо, всепризнатият гений.

На маса недалеч от тяхната сяда красива млада жена в черна рокля и с екстравагантна шапка с пера. Мнозина разпознават нашумялата фотографка Дора Маар. Очите ѝ претърсват заведението и се спират върху художника. Тя слага лявата си ръка на масата, разперва пръсти и с дясната взема нож. В главата ѝ зазвучава тангото от пристанищните кръчми на Буенос Айрес и ножът заиграва в неговия ритъм между пръстите ѝ. Научила е играта от моряците във втората си родина. Без да сваля поглед от Пикасо, жената забива ножа в дървото на масата все по-дълбоко и все по-бързо, а когато не улучи празното пространство, по избродираните рози на ръкавицата ѝ избиват капки кръв. Всички са притаили дъх.

Омагьосан, Пикасо пристъпва към жената и моли за ръкавицата. Получава я с думите: „Вземете моята ръка. Аз ви се предавам.“ След ден на къс хартийка идва отговорът: "Увийте около глезените си сърцето на Вашия най-предан поклонник." Започнала е една от най-бурните и страстни любови в културната история на XX век – Теодора Анриет Маркович и Пабло Пикасо, "Дора и Минотавъра".

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама