"Живеем днес" - за битките на оръжията, но и тези в душите


"Живеем днес" - за битките на оръжията, но и тези в душите
Снимка: изд. Сиела

Многобройните лица на войната и страданието, което неизбежно я съпътства, оживяват в емоционалния роман "Живеем днес" от белгийската писателка, сценаристка и историк Еманюел Пирот, на който българските читатели вече могат да се насладят в майсторския превод на Валентина Бояджиева.

Историята ни запраща назад във времето, в последните месеци на Втората световна война, за да ни срещне с двама наглед напълно различни персонажи, чиито съдби се оказват неразривно свързани в лицето на най-жестокия конфликт, който светът е виждал. Конфликт, в който победител остава единствено смъртта.

Декември, 1944. Няколко дни преди коледната нощ множество войници от двете страни на фронта са обречени да не доживеят Рождество, когато в последен отчаян опит да обърнат хода на войната на Западния фронт германците започват изненадваща контраатака в белгийските Ардени.

По същото време едно забравено от света еврейско момиче е принудено да напусне убежището на белгийския дом, в който се крие, и отново да бъде предоставено на милостта на съдбата. Този път в лицето на двама случайно срещнати американски войници, които с неохота приемат малката Рьоне.

В секундата, в която Рьоне остава сама с войниците, те проговарят не на английски, както тя е очаквала, а на немски. Езикът на врага, който определено не е искала да чува отново.

Двамата се оказват елитни SS офицери, пратени под прикритие от лукавия Ото Скорцени, а Рьоне трябва да приеме, че смъртта най-сетне я е застигнала след всичките години на бягство.

Трима души влизат в заледената гора, където единственият друг шум освен стъпките им е поклащането на високите борове, които като мълчаливи гиганти наблюдават случващото се. Ръце, отнели десетки човешки животи. Очи, видели врага да умира безброй пъти. Насочено оръжие, безупречно в своята точност. Един изстрел, който отеква в тишината. Двама човека, които излизат изпод сенките на дърветата.

Еврейско момиче, измамило смъртта, и немски войник, избегнал още от позора. Двама непознати, които мечтаят за нов живот. И могат да го намерят само заедно.

Сърцераздирателен и емоционален, но същевременно прям и безкомпромисен в посланието си, историческият роман "Живеем днес" реалистично обрисува гротескния свят на войната и раните, които тя оставя в душите на всички замесени.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама
Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама