"Жизненост всеки ден“ ни учи как да превърнем стреса в сила


"Жизненост всеки ден“ ни учи  как да превърнем стреса в сила
Снимка: изд. Кръг

"Няма магическа формула за блажен живот, свободен от стрес", признава доктор Саманта Бордман в книгата си "Жизненост всеки ден". Това проникновено и вдъхновяващо четиво, в което най-после психиатър ни казва, че негативните емоции са част от пълноценния живот и могат да бъдат използвани за добро, вече е достъпно на български език с логото на издателство "Кръг".

Саманта Бордман преобръща идеята за самопомощ в първата си творба, която неслучайно е бестселър сред наръчниците по приложна психология. Преводът е на Владимир Германов, а корицата – на Наталия Чайкина.

"Жизненост всеки ден" е една част мемоари, една част мъдрост от дългогодишен опит като психиатър и една част научни доказателства. Авторката споделя практични и постижими стратегии, които подобряват дните ни и изграждат устойчивост, като ни учат как да "разчитаме" другите, как да общуваме с тях по-здравословно, как да заявяваме себе си и как да помагаме. "Без усмихнати лица. Без дъги. Без еднорози. Обещавам. Книгата ми не размахва пръсти и не предизвиква вина. Думата "трябва" не присъства в моя речник", твърди Бордман.

"Стресът, фрустрациите и разочарованията са неизбежни – обяснява тя – освен ако не си конструирате напълно защитено и изолирано от реалността ежедневие." Преодоляването на пречките в живота изисква психологическа гъвкавост. Онова, което подхранва гъвкавостта е жизнеността – позитивното чувство за бодрост и енергия, което е в основата на благоденствието. Това не е качество, с което хората се раждат. "Да я притежаваш не е въпрос на късмет. Тя не е в главите ни, а се генерира от преднамерените ни действия. Независимо дали сме на двайсет или на осемдесет, жизнеността ни помага да извлечем максимума от всеки един ден."

Ключът към намирането на удовлетворение, според Бордман, е не само чрез фокусиране върху себе си, но и чрез ангажиране с другите и със света наоколо, който е по-голям от нашия собствен.

"Ако сте депресирани или изтощени, тази книга ще ви даде практически идеи за справяне. А дори да процъфтявате, тя ще ви припомни ценни съвети за поддържане на енергията", пише известният психолог Адам Грант.

Повече за авторката:

Доктор Саманта Бордман има 15-годишен опит като психиатър в Ню Йорк. За себе си казва, че се е специализирала в това да поправи счупеното и да укрепи силното. Като специалист по позитивна психиатрия тя не се фокусира просто върху диагностицирането на болести и лечението на индивиди с психични заболявания, а използва по-широк подход, като се концентрира върху поддържането на благосъстоянието и здравословния живот. Научните й познания са съчетани с дълбока съпричастност към човешките проблеми. Тя помага на пациентите си да намерят сила в стреса и здраве в болестта. Страстно проповядва развиването и поддържането на жизненост, която повишава устойчивостта.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама
Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама