Как ще оцените живота си?


Как ще оцените живота си?
Снимка: iStock

През 2010 г. професор Кристенсен изнася въздействаща реч пред дипломиращите се възпитаници на Харвардското бизнес училище. В нея той споделя прозренията, до които е достигнал със студентите си, прилагайки бизнес теориите към аспекти от личния живот. Речта е паметна не само защото разкрива житейската философия на Кристенсен, но и защото той я изнася в повратен за него период, в който се бори с тежко заболяване. Впоследствие концепцията на речта е доразвита в книгата "Как ще оцените живота си?", като се акцентира върху три основни въпроса:

Как мога да съм сигурен, че ще намеря удовлетворение в кариерата си?

Как мога да съм сигурен, че личните ми взаимоотношения ще се превърнат в траен източник на щастие?

Как да избегна опасността да компрометирам почтеността си?

Авторите не дават готови отговори на тези въпроси, нито доказана формула за щастие и успех. Изложените теории ще ви помогнат сами да намерите отправната точка към живота, към който се стремите, както и да вземете онези решения, които ще доведат до категоричен и удовлетворяващ отговор на въпроса "Как бихте оценили живота си?".


Клейтън М. Кристенсен (1952–2020) е професор в Харвардското бизнес училище и автор на 10 книги в областта на бизнеса, иновациите и образованието. Утвърждава се като един от най-влиятелните експерти по подривни иновации в света и е съосновател на четири компании. За статията си по речта "Как ще оцените живота си?" получава награда "Маккинзи" за най-добра статия, публикувана в Harvard Business Review през 2010 година. В нея той обобщава част от житейските си принципи, които впоследствие доразвива в тази книга.

Джеймс Олуърт е мениджър "Иновации" в Cloudflare, бизнес консултант и автор на статии. Възпитаник е на Австралийския национален университет и Харвардското бизнес училище.

Карън Дилън е съавтор на три от книгите на Клейтън М. Кристенсен, бивш редактор на Harvard Business Review и заместник-редактор на Inc. През 2011 година Ashoka я определя за една от най-влиятелните и вдъхновяващи жени в света. Завършила е Корнелския университет и Северозападния университет.

"Тази книга нe дава лесни отговори. Вместо това ще ви подтикне да помислите върху най-важните въпроси, пред които ще се изправите в живота си. Тя няма да ви каже какво да мислите. Вместо това ще ви научи как да мислите за живота и целите си, като ви запознае със задълбочени изследвания и теории за успеха и провала, развити в Харвардското бизнес училище и други институции. Тя няма да ви предложи утъпкана пътека към щастието. Вместо това ще ви подготви да имате живота, към който наистина се стремите.

Гледайте на тази книга като на пътеводител за вашето бъдеще. Изложените тук теории ще ви помогнат да разберете ключовите решения, които могат да ви донесат щастие и успех вместо тъга и разочарование.

Надяваме се, че нашите прозрения ще ви подтикнат да си зададете въпроса, на който само вие можете да отговорите: Как ще оцените живота си?"

От авторите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че сте с нас тук и сега!

Времената са трудни и ние имаме нужда от вашата помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на iWoman.bg. Благодарим ви!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за iWoman.bg

Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама
Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама