Книга разкрива историята на най-успешния град държава в света


Книга разкрива историята на най-успешния град държава в света
Снимка: изд. Сиела

През 1965 г. по икономическо развитие Сингапур се равнява с Йордания. Днес всяка снимка от града държава с неговите огледални небостъргачи, плувни басейни на покривите и стилни коктейл барове прилича на научно-фантастичен пейзаж, плод на въображението на талантлив художник. Генезисът на Сингапур от британска колония до незаобиколим на геополитическата сцена играч е проследен обстойно от бившия кореспондент на „Файненшъл Таймс“ за Сингапур и Малайзия Джийван Васагар в „Сингапур и изграждането на съвременна Азия“.

След Втората световна война Сингапур се оказва отделен от Малайзия и без никакви перспективи. Но пророческата визия на един човек – Ли Куан Ю, се оказва нужното един малък остров с разделено етнически и религиозно население, с крехка икономика и заобиколен от враждебни съседи, да поеме по предначертания път към първия наистина глобализиран град в цяла Азия.

Вижте още: Ето в коя държава пътуват най-много българите

Къде обаче се крие тайната на сингапурския успех?

В осветляващото пътешествия из миналото, настоящето и бъдещето едно от авторитетните имена в съвременната журналистика, сам прекарал години в Сингапур, разглежда различните страни на политическата и икономическата система на града – от образованието и здравеопазването до изкуствата, политиката и демографските предизвикателства.

Васагар проследява как за половин век изключителният фокус и визия на Ли Куан Ю изковават диверсифицирана икономика и ясна национална идентичност, основани на нулева търпимост към посредствеността и корупцията. Той обаче не спестява и тъмните кътчета зад бляскавите фасади на небостъргачите – непоклатимия авторитарен контрол, драконовите закони и крутите мерки срещу политическите съперници на управляващите.

И все пак – какви са предизвикателствата пред най-развития от „четирите азиатски тигъра“? И може ли Сингапур да приеме, че икономическата свобода върви ръка за ръка с политическата? Какво ще е бъдещето на т.нар. „добронамерен авторитарен капитализъм“ на Ли Куан Ю и ще остане ли „жаждата за успех“ движеща сила не само на космополитния град, но и на света?

На тези и други въпроси отговор ще опитат да намерят съставителят на поредицата „Власт и отговорност" Свилен Спасов, специалистът Левон Хампарцумян и изпълнителният директор на Института по пазарна икономика Светла Костадинова по време на премиерата на изданието. Събитието ще се състои на 5 октомври 2023 г. от 18:30 ч. в Литературен клуб „Перото“, а модератор на разговора ще бъде журналистът Асен Григоров. Входът е свободен.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама