Книга разкрива как светът гледа на българката


Книга разкрива как светът гледа на българката
Снимка: изд. Изток-Запад

Излиза "Светът за българката. Книга първа" от автора Димитър Димитров. В това многоезично издание ще прочетете как са ни описвали през годините.

Българските жени са дарени с благоразумие, което е трудно въобразимо, ако не си го преживял; и въпреки това те не са необщителни.

VOYAGE LITTÉRAIRE DE LA GRÈCE, 1776

***

Мъжете и жените в розовите градини във и около Казанлък са с хубав ръст и изящни маниери и въпреки че жените рядко са красиви, те притежават онзи безименен чар, породен от съвършено здраве и горда добродетел.

EUROPE IN STORM AND CALM, 1885

***

Пролетно време млади български девойки се разпръскват на групи всекидневно в тези градини и обират всички цъфтящи рози. Понякога тези девойки слагат кошниците на земята и танцуват в кръг под звуците на овчарски кавал или като си пеят сами: те са най-красивите и най-изящните селски жени в Турция.

VOYAGE DANS L`EMPIRE OTHOMAN, 1829

За автора:

Димитър Димитров завършва математика в Националната математическа гимназия и СУ ”Св. Климент Охридски”. Като ученик и студент му излиза славата на дисидентски мислещ човек и през 1979. отива на екскурзия в Италия с намерението да емигрира. Прекарва десет месеца в лагерите за емигранти в Триест и Латина, след което постъпва на работа в българската секция на Би Би Си в Лондон.

Там създава програмата История и политика, която води до края на 2005. Тя е на изцяло българска тематика и включва множество разговори с българи, емигрирали от комунистическа България. Автор е на книгата Съветска България, излязла в две части, и съавтор в сборника Би Би Си и България. През 2002 г. Димитров получава голямата награда на радиофестивала в Албена „Сребърна вълна” за излъчената по Би Би Си програма Светът в действие на 11 ноември 2001 г. за терористичните атаки в САЩ.

Малко след излизането на третата книга от поредицата „Светът за българския воин”, Димитър Димитров бе награден от Министъра на отбраната с юбилеен медал „100 години Първа световна война”. Медалът се връчва за популяризиране на българската военна история, издирването и публикуването на материали в чуждестранния печат за подвига и героизма на Българската армия през Балканските войни и Първата световна война.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама