Книга събира съветите на Петър Дънов за по-добър живот


Книга събира съветите на Петър Дънов за по-добър живот
Снимка: изд. Кръг

Повече от 3000 мъдрости на Учителя са събрани в една безценна книга, чиято цел е да направи живота на всички ни по-добър, да ни смири пред "стрелите на жестоката съдба", но не и да ни примири пред лицето на несправедливостите. "Петър Дънов, вечният мислител" е солиден, нужен и верен сборник с истини, който от днес отново е наличен в книжарниците с логото на "Кръг". Луксозният том със стилно оформление и корица от Николай Киров се преиздава след дълго отсъствие, по настояване на читателите и в навечерието на две кръгли годишнини около Дънов: 160 години от рождението му и 80 от смъртта му.

"Учителя, Беинса Дуно, Петър Дънов – няма значение как ще го наречем. Ако си българин, знаеш кой е той – пише съставителката Александра Минева в уводните си думи на книгата. – Срещал си мъдрите му мисли, чувал си за влиянието му върху цар Борис III, за лекциите му в покрайнините на София, които са привличали стотици хора, и за разходките му из Витоша с групи последователи, знаеш и за ежегодните събирания на членове от Бялото братство на Седемте рилски езера на 19 август за ритуално посрещане на слънцето."

Повече за Петър Дънов

Дънов се ражда на 11 юли 1864 година в село Хадърча, на 30 километра северозападно от Варна (днес се нарича Николаевка). Било е Петровден, затова е наречен Петър. След като учи във Варна и Свищов, работи като учител, но нуждата му от знания го отвежда през 1888-а в САЩ. Там прекарва седем години, през които завършва Богословския факултет на Бостънския университет. Посещава и курс по медицина една година. През 1895-а се завръща в България и постепенно избистря своята философия. Пише и изнася лекции и беседи, среща се с хора, за да ги просветли за новата ера, която вярва, че настъпва за човечеството. Учението на Дънов е комплексно, грижата за човешкия дух върви ръка за ръка с грижата за тялото. Той обръща голямо внимание на чувствата и на тяхната способност да лекуват и разболяват, защото чистотата на духа е първа грижа на всекиго. За улеснение на читателите съдържанието на книгата е тематично подредено, като включва раздели за храненето, постенето, здравето, съня и болестите, както и за вътрешната хармония, емоциите и любовта. Дадени са и практически съвети за физически упражнения и дишане, част от телесното благоденствие.

Ето част от мъдростите, събрани в книгата:

Да бъде човек чувствителен, е едно благословение, но да се тревожи, това е лош навик.

Гениален човек е този, когото никой и никога не може да го извади от равновесието му.

Човек, който може да се въздържи, да обуздае чувствата си, да обуздае една лоша мисъл, да обуздае своя глас, той е силен човек.

Като почнеш да чувстваш благото на другия за свое, а твоето благо другите го чувстват свое, когато страданията и мъките на другите са и твои страдания, тяхното повдигане е и твое повдигане – това е правилен път.

Остаряването се дължи на силни преживявания, на чувствата. Чувствата състаряват човека. Светлата мисъл подмладява.

Щастието вие го носите в себе си. То зависи от вашия организиран ум, от вашето организирано сърце и от вашата организирана воля, остава само да използвате тези условия.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама