"Красив свят, къде си ти" - за приятелството и цената на славата


"Красив свят, къде си ти" - за приятелството и цената на славата
Снимка: изд. Еднорог

След два романа, които постигнаха невероятен успех и разнесоха славата й по целия свят, Сали Руни се издига до нови върхове с последния си шедьовър. "Красив свят, къде си ти" е определян като най-зрелия й роман дотук и е впечатляващо автентична дисекция на отношенията между трийсетгодишните. Руни размишлява над смисъла на живота, изкуството, приятелството и цената на славата чрез историята на две двойки.

Заглавието на романа, взето от стихотворение на Фридрих Шилер, всъщност е въпросът, който нейните главни героини, най-добри приятелки от колежа, непрекъснато си задават. Те се опитват да намерят своето място в един изтъкан от проблеми свят, в който животът става все по-невъзможен на много нива – екологично, икономическо, етично и емоционално.

Алис е ирландска писателка с успешна кариера, която в опит да се възстанови от разтърсил я силно психологически срив, наема къща в малък град близо до морето. Тя се запознава в Tinder с Феликс, който постепенно става неин близък приятел, поне за секс. Алис е в постоянен контакт с Айлийн, която работи като редактор в литературно списание. Двете си разменят имейли, в които споделят своите размишления по различни теми като политика и религия, както и тревоги за това накъде върви светът и дали в него е останала поне малко красота.

Айлийн също се опитва да се възстанови след драматична раздяла. Тя търси утеха в своя приятел от детинство Саймън, в когото винаги е била влюбена. Играта на привличане и отблъскване между тях е доста сложна, като Айлийн не спира да се притеснява дали една сериозна връзка няма да провали приятелството им. Кулминацията в отношенията между двете двойки настъпва, когато те в крайна сметка се събират заедно за няколко дни в къщата на Алис.

Сали Руни за пореден път едновременно предизвиква и вдъхновява с тази нежна, интимна и невероятно проницателна история за секса и приятелството. Тя успява с лекота да ни направи съпричастни на драматичните моменти в живота на нейните несъвършени герои, част от един несъвършен свят. Непрекъснато покачващото се напрежение в отношенията между двете двойки всъщност е повод за Руни да сподели своите възгледи за обществото, властта, половете и вечния въпрос за смисъла на живота.

Затрогваща честност и искреност, невероятна дълбочина на образите и чувствата, прецизност до най-малкия детайл – това са част от суперлативите, с които е затрупана Руни.

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама